0

Г рупа от бивши представители на Републиканската и Демократическата партия на САЩ създават политическа партия, която според техния план трябва да стане третата политическа сила в страната, съобщи Ройтерс.

Новият проект, наречен "Напред" (Forward), ще бъде председателстван от бизнесмена и бивш кандидат за президент на Демократическата партия Андрю Янг и бившия губернатор на Ню Джърси Кристин Тод Уитман. Основателите на партията се надяват, че тяхното политическо обединение ще се превърне в жизнеспособна центристка алтернатива на републиканците и демократите.

Основателите на партията виждат основните си цели като „вдъхване на нов живот на справедлива, просперираща икономика“ и „да дадат на американците повече избор при гласуването и повече доверие в работещо правителство“.

Началният бюджет на партията ще бъде $5 млн. Новата политическа асоциация планира да завърши регистрацията си и да участва заедно с републиканци и демократи в избори във всички 50 щата през 2024 г.

Основателите на новото политическо движение смятат, че "рекорден брой американци сега искат създаването на трета политическа партия, способна да предостави алтернатива на разединеното американско общество. Както отбелязва агенцията, все още не е ясно дали „Напред“ ще успее да окаже някакво влияние върху наложилата се двупартийната политическа система в САЩ, а политическите експерти са скептични относно перспективите на партията.

От средата на 19 век в САЩ се развива двупартийна система. Други партии не играят съществена роля в живота на страната и са малко известни на широката общественост, въпреки че има още около 40 национални политически асоциации на федерално ниво и същия брой на регионално ниво. Те са известни като "трети" или "малки" партии, а техните кандидати на избори се наричат ​​"външни кандидати". Три от тях се считат за най-авторитетни: Конституционната, Зелената партия и Либертарианската.