0

А мериканският Сенат одобри амбициозен план за климата, здравеопазването и корпоративните данъците. Финансовото изражение на документа е 430 милиарда долара, като огромната част от тях - 370 милиарда, ще се използват за инвестиции в областта на климата.

Крайната цел е 40-процентно намаление на емисиите парникови газове до 2030 г. Планът мина с 51 гласа "за" и 50 "против", като гласувенто беше изцяло по партийна линия, с решаващата бюлетина на вицепрезидента Камала Харис, която е от Демократическата партия.

Проектът беше приет след повече от година и половина дебати и се смята за един стълбовете във вътрешната политика на президента Джо Байдън. Приемането на плана идва в стратегически важен момент - за демократите е важно да укрепят позициите си и да покажат успехи преди междинните избори за конгрес през ноември.

Анализатори отбелязват, че финансовото изражение на проекта е значително по-малко от първоначално представеното от Демократическата партия. Сега планът трябва да получи зелена светлина в Долната Камара, където демократите имат крехко мнозинство.