0

М айстор-готвачът Ангел Ангелов - Юнашкия тиган, и жена му Велислава, които нахраниха за 14 г. над 10 млн. души, се прочуха и в Сицилия. 

Навръх Тодоровден семейството, което управлява „Къщата на хляба“ в Копривщица, си спечели приятели на острова, като опече български питки - „туртета“, за събуждане на пролетното слънце и подкови от тесто с билки за конете. За това разказа самият Ангел Ангелов пред „Телеграф“ вчера. 

Салеми 

Ангел, Велислава и синът им Теодор гостуват за пролетните празници на Гаспаре Камарата, който пък е собственик на Музей на ритуалния хляб в град Салеми. Когато се виждат на живо преди две седмици, Ангел и Гаспаре разбират, че са сродни души.

Велислава (от ляво на дясно), Ангел, Гаспаре, Розанна, майсторка на хлебчета и синът Теодор.

 Велислава (от ляво на дясно), Ангел, Гаспаре, Розанна, майсторка на хлебчета и синът Теодор.
Личен архив

Те досега са правили едни и същи неща в полза на обществото и традициите, без да се познават. Местните хора пък короновали Велислава за истинска сицилианка, разказа въодушевен собственикът на Юнашкия тиган. 

Замък 

И въпреки че „Къщата на хляба“ в Копривщица е стара и впечатляваща, то Музеят на ритуалния  хляб в Салеми е истински замък от края на 16 в. По време на пролетния ритуал в замъка в Салеми попаднали и ученици, които поискали да месят български хляб.  Така Ангел и Велислава им показали наши стари обичаи. Нарисували слънцето върху брашното и след това заедно омесили малки пресни питки „туртета“ с по три очички или рогчета. Разказали на въодушевените деца, че трябва да ги търкалят на зелена поляна и там, където туртето спре, да откъснат рогчетата и да ги заровят за храна на птици и буболечки.  

В чест на Конския Великден пък омесили подкови с билки, украсени с детелини за конете.  

Звание 

За няма и две седмици Ангелови си спечелили стотици приятели на различни места в Сицилия. Като признание към домакина си Гаспаре Камарата Ангелови му връчили почетния знак „Питка Боговица“, с което станал първият номиниран със званието „Приятел на Копривщица“. Камарата ще бъде и в обществения съвет на фондация "Копривщица, столица на фолклора и живата традиция", разказа семейството. С българските кулинари се срещнал лично и принцът на Палермо, Бернардо Торторичи Монтаперто ди Раффадали, който се оказал голям приятел на България.