0

П ри наводненията, причинени от проливните дъждове в северния италиански регион Емилия-Романя, са загинали поне двама души, съобщиха властите, а местните кметове предупредиха жителите, че все още са в опасност.

БГНЕС

БГНЕС

"До момента има двама загинали... извънредната ситуация все още е налице", обявиха регионалните власти след отчаяните усилия през нощта да бъдат спасени деца и възрастни хора от покачващите се води.

Жертвите са мъж от Форли, близо до Болоня, и мъж от Чезена, чиято съпруга също е изчезнала, съобщиха от региона.

Агенцията за гражданска защита съобщи, че между вторник и сряда 14 реки в региона са разкъсали дигите си, а 23 града са били наводнени.

"Около 5000 души са евакуирани, но броят им може да нарасне", заяви министърът на гражданската защита Нело Мусумечи пред "Радио 24".

БГНЕС

Жителите "в никакъв случай не трябва да влизат в мазета или изби и по възможност да не влизат в приземните етажи", каза той.

Венеция снощи задейства специалната си плаваща, за да се спаси от прилива, предаде "Асошиейтед прес". Съвсем скоро ще се навършат 20 години от началото на изграждането на съоръжението, което все още не е официално завършено.

В курортния град Равена в Североизточна Италия властите призоваха жителите да се преместят на по-високите етажи на сградите докато мине бурята. В Ричоне, крайбрежен град на Адриатическо море, кметът предупреди хората да си стоят у дома, а някои използваха гумени лодки, за да се придвижват по улиците.

За придошли речни води съобщават и властите в град Сенигалия, през който тече река Миза.

Според метеоролозите проливните дъждове може да продължат още няколко дни, най-вече в Северна Италия, която тази пролет бе засегната от тежка суша.

В районите, за които има опасения, че може да останат под вода, училищата са затворени.

Спряно е и движението на влакове между Болоня и Анкона и Равена и Фаенца, съобщиха италиански медии.