0

С ъсипващ ураган връхлетя световноизвестен курорт. Катастрофална буря от 5-а категория превърна мексиканския курорт Акапулко в хаос от вятър, вода и сринати сгради.

Скоростта на вятъра е била най-малко 265 км/ч.

Невъобразим по оценките на местните хора ураган връхлита южното тихоокеанско крайбрежие на Мексико рано в сряда, след което се превръща от тропическа буря в масивен тайфун само за 12 часа. Развихрил се е толкова бързо, че почти 1 000 000-ото население на региона на Акапулко не е успяло да се евакуира.

Щетите са катастрофални, според местни медии.

Кадри от самото начало на бедствието показват наводнения, изтръгнати покриви, и опустошителни разрушения.

Мощната природна стихия напомня по сила бурята от 1997 г., която уби повече от 200 души. 

Жителите на крайбрежието на Гереро, се бориха да изпреварят урагана, но внезапната интензивност на бурята хваща много жители и туристи неподготвени.

Рано в сряда, в самото начало на бедствието не са докладвани смъртни случаи, но пълната степен на щетите остава неясна и е вероятно те да са катастрофални за района, в който живеят повече от един милион души.

"Отис" е първият ураган от категория 5, достигнал сушата в източната част на Тихия океан, като Националният център по ураганите казва, че няма регистрирани такива, дори близо до тази интензивност, за тази част на Мексико. 

Бурята продължава да се движи на север и северозапад през континенталната част на Мексико, и се превръща в това, което NHC нарича „кошмарен сценарий“ за региона. 

Местните власти очакват огромно количество дъжд да се изсипе в региона, което ще доведе до страшни наводнения в градските части и ще активизира кални свлачища в райони с по-висок терен.

Само преди броени същият регион бе ударен от силно земетресение.

НЕ СЕ СПРЯ: Земята отново се разтресе! (СНИМКИ)