0

Н а 23 януари Бюлетинът на атомните учени ще обяви какво сочи Часовникът на Страшния съд, давайки на гражданите на света мрачна представа колко близо сме всъщност до катастрофата.

Този часовник се използва за измерване на вероятността да се стигне до апокалипсис, като полунощ служи като метафора за края на света. Всяка година екип от учени определя колко близо сме до полунощ, като взема предвид фактори като изменението на климата и надвисналата заплаха от ядрени оръжия. Вероятността от предстояща гибел се измерва в "минути до полунощ", а миналата година нещата бяха опасно близки.

Според Бюлетина на атомните учени, от 23 януари 2023 г. в момента са останали само на 90 секунди до полунощ - най-близо, което някога сме били. Часовникът се поддържа от членове на Съвета за наука и сигурност на Бюлетина на атомните учени, група, която включва 10 нобелови лауреати. Екипът с високи познания наблюдава рисковете за човечеството, като разглежда всичко от разпространението на ядрени оръжия до развитието на изкуствения интелект и е домакин на годишна пресконференция, за да обяви дали часовникът на Страшния съд ще бъде коригиран. След като бъде обявен нов час, те ще обяснят как са стигнали до решението си.

Миналата година групата предупреди, че живеем във време на „безпрецедентна опасност“, като войната в Украйна се оказа важен фактор. Според тяхното изявление: „Войната в Украйна може да навлезе във втора ужасяваща година, като и двете страни са убедени, че могат да спечелят. Суверенитетът на Украйна и по-широките споразумения за европейска сигурност, които до голяма степен се поддържат от края на Втората световна война, са заложени на карта.