0

Н АТО разработва планове за масова евакуация и спасяване в случай на бъдеща война с Русия, заяви висш генерал.

Генерал-лейтенант Александър Солфранк, началникът на логистичното командване на Алианса, потвърди тази седмица, че блокът за сигурност работи, за да гарантира, че има оперативна способност да изтегли голям брой ранени войници от фронтовите линии.

Германският генерал предупреди, че за разлика от опита на съюзниците в Афганистан и Ирак, една тотална война с Русия вероятно ще накара НАТО да понесе тежки загуби на огромно бойно поле.

Нещо повече, руските военновъздушни сили и техните запаси от ракети означават, че медицинските евакуации чрез самолети биха били твърде рискови - фактор, който може да принуди войските на НАТО да управляват „болнични влакове“, за да изтеглят масово ранените. „Предизвикателството ще бъде бързо да се осигури висококачествена грижа за, в най-лошия случай, голям брой ранени“, каза той.

Предупреждението на Солфранк идва докато германската армия предупреждава, че очаква Русия да атакува страна от НАТО около 2029 г. 

Солфранк ръководи Съвместното командване за поддръжка и подпомагане на НАТО, натоварено със задачата да координира бързото придвижване на войски и танкове в Европа, както и логистични подготовки като съхранение на боеприпаси на източния фланг.

Солфранк разсъждава, че ще трябва да бъде разгърната масивна мрежа от железопътни и пътни превозни средства за евакуация и каза, че силите на НАТО ще трябва да бъдат подкрепени от специално проектирани влакове, които могат да транспортират повече пострадали едновременно, отколкото самолети. „На първо място ще трябва да се постигне превъзходство във въздуха. Ще е необходимо време, за да успеем по цялата дължина и дълбочина на фронтовата линия“, каза той в интервю за Ройтерс.

„Военномедицински Шенген“, подобен на политическата Шенгенска зона, която позволява свободно движение в по-голямата част от Европейския съюз, може да бъде решение.

Това може да доведе до зона на свободно преминаване за чувствителни лекарства като наркотици или силни болкоуспокояващи, които биха били необходими за лечение на ранени войници, но чийто трансграничен транспорт е регулиран.

Тази година блокът за сигурност стартира най-голямата си кампания от военни учения от Студената война насам. 

Пакетът от учения Steadfast Defender 2024 посрещна около 90 000 военнослужещи от повече от 30 съюзнически и партньорски страни  да тестват своите колективни способности в сухопътни, въздушни, морски и кибер театри на конфликти.