0

Д иректорът на руския тематичен парк „Патриот“, наречан иронично военен „Дисниленд“, е бил арестуван и поставен под домашен арест. Вячеслав Ахмедов и висшият служител Министерството на отбраната Владимир Шестеров са криминално разследвани за корупция.

GettyImages

По-рано заместник-министърът на отбраната на Русия Павел Попов също бе задържан по подобни обвинения.

Ахмедов и Шестеров са разследвани за присвояване на държавни средства, отпуснати за военния парк в руската столица. Попов беше обвинен, че е използвал позицията си на заместник-министър на отбраната, за да принуди инвеститорите на парка да извършат безвъзмездно строителство в личната му резиденция в Москва.

GettyImages

Парк „Патриот“ се намира в западната част на Москва и е открит лично от президента Владимир Путин през 2015 г., малко след незаконното анексиране на Крим от Кремъл, съобщава Business Insider.

GettyImages

Путин описа парка като „важен елемент в нашата система за военно-патриотична работа с младите хора“.

GettyImages

Огромният парк е с размерите на нюйоркския квартал „Манхатън“, разпростиращ се на 34 квадратни километра. Той разполага с интерактивна военна изложбена зала, стрелбища, музеи и голяма руска православна катедрала.

GettyImages

Храмът е построен в чест на 75-годишнината от края на Втората световна война през 2020 г. Това е Главната катедрала на руските въоръжени сили, струваща 100 милиона долара. Преди началото на строежа тогавашният министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че стъпалата пред храма ще бъдат направени от претопени нацистки танкове. На една от стените пък имаше започната мозайка с ликовете на руски лидери, включително Путин, но по-късно е премахната.

От началото на войната с Украйна в парк „Патриот“ се излага пленена украинска и западна техника. По същия пример в Киев има изложба на открито с унищожена руска военна техника, открита през 2022 г. в Деня на независимостта на страната.

GettyImages

GettyImages

GettyImages

GettyImages