0

Е дна от най-големите авиокомпании в САЩ, United Airlines, спря да продава билети за някои места в самолетите си, заради голямото увеличения на броя на напълнели американци.

Засега фирмата ще закрие места в машините си Boeing 757 - самолет, за който се смята, че е един от най-удобните, заради просторния си салон и голям капацитет за багаж. Според служители на авиокомпанията, решението е било взето, за да се спазват изискванията за тегло и баланс по време на полет, което ще намали и рисковете от авария.

Новите правила точно сега през есента, неслучайно. Зимата идва, а пътниците си слагат по-дебели и тежки дрехи. Средно американецът качва 2,5 кг заради зимните дрехи, но основната причина, разбира се, не е зимата, а килограмите.

Официално в САЩ нормата на пътник, заедно с ръчния багаж, е 81 кг за жени и 90,7 кг ха за мъже. Но според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ възрастен мъж сега тежи средно 90,1 кг с обиколка на талията 102,87 см. Жената е 77,5 кг, средна обиколка на талията 98 см., без багаж и дрехи.

Американците, които по принцип имат проблем с наднорменото тегло отчетоха доста тревожни резултати и заради пандемията от COVID-19. Според държавния университет в Ню Мексико 48% от възрастните американци са наддали бързо през първата година от пандемията. Само за две години 71 милиона души в страната са затлъстели.