0

А мериканският президент Джо Байдън и други членове на демократическата партия обвиниха поддръжниците на бившия държавен глава Доналд Тръмп за нападението срещу съпруга на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Байдън заяви, че така наречените МАГА привърженици на Тръмп стоят зад атака срещу Пол Пелоси в дома му в Сан Франциско рано в петък.

Бившият президент Барак Обама направи същото , използвайки митинг в Мичиган, за да се противопостави на „политиците, които работят за предизвикване на разделение, за да се опитат да ни накарат да се ядосаме и да се страхуваме един от друг за собствена изгода“.

Същото направи и Хилари Клинтън, която написа в Туитър: „Републиканската партия и нейните привърженици вече редовно разпространяват омраза и откачени теории на конспирацията. Шокиращо е, но не е изненадващо, че резултатът е насилие“.

Към обвиненията се присъедини и вицепрезидентът Камала Харис, настоявайки хората „да говорят открито срещу омразата“.

Американските медии, подкрепящи Демократическата партия подкрепиха мнението на политиците, излизайки с информация, че има неопровержими доказателства, че мъжът, нападнал Пол Пелоси, е т. нар. МАГА републиканец.