0

А мериканският президент Джо Байдън с прощално слово пред конгреса на Демократическата партия.

През сълзжи държвният глава заяви, че вече е много стар. „Знам имената на повече чуждестранни лидери и ги познавам по-добре от всеки жив – това е, защото съм адски стар“, каза Байдън.

Президентът не попусна да нападне и Доналд Тръмп, като отново припомни опитът за преврат от 6 янури 2021 г. „Помислете за посланието, което той изпраща по света, когато говори за това, че Америка е пропадаща нация. Той казва, че губим. Той е губещият! Той греши напълно“, продължи Байдън.

Припомняйки си деня на встъпването си в длъжност преди почти четири години, Байдън каза: „Пред мен беше град, обграден от Националната гвардия, зад мен Капитолия, който преди две седмици беше превзет от жестока тълпа. Но тогава знаех от дъното на сърцето си това, което знам сега – в Америка няма място за политическо насилие. Не можеш да кажеш, че обичаш страната си само когато побеждаваш“.

Малко по-рано вицепрезидентът Камала Харис изненадващо се появи на партийния форум, на който се очаква официално да получи президентската номинация на демократите.

Според програмата Харис трябваше да изнесе реч на конгреса едва след два дни, но пожела още днес публично да благодари Джо Байдън за приноса му към партията и страната.

Междувременно конгресът на партията в Чикаго е съпътстван от многолюдни пропалестински протести. Има арестувани демонстранти. „Това ще бъде една велика седмица. Искам да дам началото ѝ, като почета нашия невероятен президент Джо Байдън. Джо, благодаря ти за историческото лидерство, за живота ти в служба на нашата нация и за всичко, което ще продължиш да правиш. Винаги ще сме ти благодарни, благодаря ти, Джо”, заяви Камала Харис.