0

А дминистрацията на Байдън е готова да освободи повече петрол от стратегическите запаси на САЩ, за да спре евентуален нов скок на цените на бензина това лято, тъй като Белият дом се мъчи да овладее инфлацията преди президентските избори през ноември, съобщава "Файненшъл таймс".

Амос Хохщайн, най-близкият съветник на президента Джо Байдън в областта на енергетиката, каза, че цените на бензиностанциите са "все още твърде високи за много американци" и той би искал да ги види "намалени с още малко".

"Ще направим всичко възможно, за да сме сигурни, че пазарът е достатъчно добре снабден, за да осигурим възможно най-ниски цени за американските потребители", посочи Хохщайн пред финансовото издание и добави: "Мисля, че имаме достатъчно в Стратегическите петролни резерви, ако е необходимо".

Той обаче посочи, че администрацията ще продължи да попълва резерва, когато има нужда от това. "Ние ще продължим да купуваме през следващата година, докато не преценим, че стратегическите резерви отново имат необходимия обем, който да служи на първоначалната си цел за енергийна сигурност", каза още Хохщайн, цитиран от БТА.

Коментарите му идват, докато Байдън се опитва да преодолее безпокойството на гласоподавателите относно управлението му на икономиката по-малко от пет месеца преди президентските избори.

Администрацията на Байдън обеща мерки, включително ограничаване на разходите за здравеопазване и банковите такси в опит да ограничи инфлацията, която спадна с около 60%, откакто достигна десетилетни върхове през 2022 г.

Всяко едно решение през следващите месеци да се извадят повече петролни барели от стратегическите резерви - нещо, което Байдън използва повече от всеки от своите предшественици – би разгневило републиканците, които го обвиниха в "политическа злоупотреба и злоупотреба с петролните запаси".