0

П олет на авиокомпания „Iraqi Airways” от Багдад до Дубай се забави, след като мече избяга от товарното отделение. От компанията поднесоха извинения, след като в интернет се разпространи видеозапис, в който пътник казва, че обратният полет до Багдад е закъснял "с повече от час, заради мечка в товарното отделение".

В друг видеоклип се вижда как мечето се разхожда извън сандъка си в самолета, а хората го галят и се опитват да го успокоят. По-късно то е било упоено от специализиран екип в Дубай и свалено от самолета, съобщиха CNN. 

"При пристигането си на летище Дубай животното е избягало от сандъка, определен за транспортирането му", заявиха от компанията и добавиха, че то е транспортирано в съответствие с международните насоки за хуманно отношение към животните.

"Екипажът на самолета координира действията си с властите на ОАЕ, които изпратиха специализиран екип, за да успокои животното и да го свали от самолета. След като провери самолета и се увери, че няма щети от този инцидент, полетът се върна в Багдад", се допълва в изявлението.

Авиокомпанията не разкрива защо мечката е била транспортирана до Обединените арабски емирства, нито предоставя информация за състоянието ѝ след упояването и свалянето ѝ от самолета.

Иракското министерство на транспорта заяви, че на борда на полета всъщност е имало две мечки. "Две малки, застрашени от изчезване мечки бяха изпратени от Багдад и когато полетът пристигна в Дубай, едната от мечките е счупила клетката си, което е принудило здравните и екологичните власти на летището в Дубай да я упоят", се казва в изявлението.

Министър-председателят на Ирак Мохамед Шиа ал-Судани нареди на Министерството на транспорта на страната да започне разследване на бягството на мечката.