0

„Представят нападателя ми като луд човек с психически отклонения. Целта е да не носи отговорност, да се спаси“. Това коментира за „Телеграф“ съпредседателят на Сдружението на българите в град Струга Бекир Кадриески. Мъжът бе пребит от четирима души в центъра на Струга в навечерието на рождения си ден.

„Пих кафе и тръгнах да се прибирам, когато ме нападнаха в гръб. Свалиха ме на земята с боксове. Удряха ме в главата и много ме ритаха в корема“, разказа Кадриески за побоя пред заведението.

Скенер

„Викаха ми мръсен българин и всевъзможни обиди, псувни, които не мога да изкажа, защото са твърде вулгарни“, допълни още пребитият родолюбец. Той бе категоричен, че нападението е от омраза, а не от криминални подбуди, защото не познава нападателите си и няма какво да дели с тях. Десетки българи пък му изказват подкрепата си на стената му във Фейсбук. „Вместо 14 юни да е празник за този човек и да отпразнува рождения си ден, той бере душа пребит от омраза“, са част от коментарите. Кадриески разказа пред „Телеграф“, че в болницата е бил настанен в много тясна стая, почти не му е оказана медицинска помощ. От болницата пък твърдят, че не е пострадал сериозно и е освободен за домашно лечение.„Трябва да ми се направи скенер на главата, но ми казаха да чакам ред. Надявам се от България да ми помогнат и да дойда да се лекувам в клиника в Благоевград или София“, сподели пострадалият ни сънародник.

Сметки

Министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски съобщи, че нападателят на Бекир Кадриески е установен и задържан. „Предприети бяха бързи и ефикасни действия, взети са показания от свидетели, случаят е изяснен“, каза министърът. Той се придържа към позицията на официално Скопие и каза, че "има противоречиви информации в събраните материали по отношение на причините за случилото се“. От прокуратурата в Струга на този етап не са правили официално изявление, но северомакедонски медии твърдят, че Бекир и нападателите му имали стари сметки за уреждане, нямащи нищо общо с произхода му. Подобна версия бе лансирана и за пребития на 19 януари секретар на българския клуб в Охрид Християн Пендиков. На място в Струга е изпратен консулът ни в Битоля, който лично наблюдава развитието на разследването.