0

„Сега просто трябва да си почина и да хапна нещо, защото съм в морето от доста време“, казва австралиецът Тим Шадок, който след повреда на кораба му, причинена от силна буря, оцеля 2 месеца в открито море с неговото куче.

Невероятната му история е гореща тема в световните медии. Медии разказват историята на австралиеца Тим Шадок (51), който заедно с кучето си Бела успяха да оцелеят 2 месеца в открито море.

През април тази година Тим, който е ИТ специалист по професия, и кучето му Бела тръгват на почти 6000 км пътешествие от Ла Пас в Мексико до Френска Полинезия в Тихия океан.

Но само след две седмици от началото на пътуването Тим и Бела са ударени от голяма буря и лодката им беше повредена, като и всичките електронни устройства са напълно унищожени. След бурята корабът няма радиокомуникация, радар, навигационни инструменти, така че той за да оцелее, хваща риба, която ядат сурова и пият само дъждовна вода.

За да се предпазят от силното слънце, те се скрили под навеса на кораба. След повече от два месеца в открито море Тим и Бела бяха намерени от хеликоптер, ескортирал лодка за риболов на риба тон.

Когато го намират, Тим е с две слънчеви шапки и гъста бяла брада, покриваща лицето му. „Имах само риболовни принадлежности и това ми помогна да оцелея.

Минах през много тежък период в морето и сега просто трябва да си почина и да хапна нещо“, казва той пред медиите и допълва - оцелях дълго време с много малко храна“.

Въпреки че Тим твърди, че се чувства добре, ясно е че е отслабнал много и след като се върне в Мексико, морякът ще бъде върнат в болницата за допълнителни изследвания и, ако е необходимо, ще му бъде предоставена медицинска помощ .

В родната си Австралия Тим е известен и с това, че преди няколко години заяви, че благодарение на диетата си само с пресни продукти е успял да победи рака на храносмилателната система, който бил в напреднал стадий.

Тим е тежал 120 кг, докато е работил като IT специалист, но след диагностицирането на рака той отслабва и твърди, че диетата му му е помогнала да победи болестта.