0

П одсъдимата за убийството на руския военен блогър Владлен Татарски, 26-годишната Даря Трепова, беше осъдена на 27 години затвор за това, че миналата година му подаде статуетка, в която имаше бомба, а избухването й го уби на място, предаде Ройтерс.

Младата рускиня беше осъдена от съд в Санкт Петербург по обвинения, включително в тероризъм, заради смъртта на блогъра, подкрепящ военните действия на Русия в Украйна и получи най-тежката присъда срещу жена в историята на руската правораздавателна система.

Трепова подари на Татарски статуетка по време на негова беседа в кафене в Санкт Петербург.

Трепова каза, че е била набедена. Тя смятала, че статуетката, която изобразявала Татарски, съдържа подслушвателно устройство, а не експлозив.

Подсъдимата заяви пред съда, че е действала по заповед на човек от Украйна, когото познавала под името "Гещалт" (на немски "фигура"), който ѝ изпращал пари и инструкции в продължение на няколко месеца преди взрива в кафенето.

Трепова каза, че е приела неговите инструкции, защото предполагала, че целта на подслушването на Татарски е била да се разбере повече какво знае той за войната, срещу която тя се противопоставя.

Защитата на подсъдимата заяви, че Трепова също е била жертва, защото, седейки само на няколко метра от Татарски, тя самата е могла е могла да бъде убита или ранена.