0

Е дин от най-големите процеси срещу мафията в историята на Италия завърши с обща присъда от над 2 200 години затвор за обвиняемите - над 200 души, осъдени в различни престъпления, сред които трафик на наркотици и изнудване, предава NOVA.

Една от знаковите фигури, изправени пред съда, беше Джанкарло Пители, адвокат и бивш сенатор от партията "Форца Италия" на Силвио Берлускони. Той получи 11-годишна присъда за заговор с организация от мафиотски тип.

В специално подготвена сграда в Калабрия, където бяха наредени клетките, бяха прочетени присъдите на подсъдимите. Процесът по обявяване отне 1 час и 40 мин. 

Осъдените са поддържали тесни връзки с „Ндрангета”, която е сред най-влиятелните престъпни организации в Европа. По мащаб, влияние, важност, капитали и управление на трафик тя отдавна е задминала „Коза Ностра” и „Канора”.

Преди 3 години, в най-голямата операция срещу „Ндрангета”, бяха арестувани 450 души, сред които и българка, която се оказа, че е поставено лице на мафиот, който е действал в България и Италия.