0

Р имският папа Франциск претърпя коремна операция. Интервенцията беше извършена в лечебно заведение в италианската столица и премина „без усложнения“, съобщи пресслужбата на Светия престол, цитирана от агенциите.

„Операцията приключи. Тя премина без усложнения и продължи три часа“, посочи ватиканската пресслужба.

Хирургическата намеса беше предприета за отстраняване на херния, която Франциск най-вероятно е получил вследствие на белези от предишна операция, която той претърпя през 2021 г.

Осемдесет и шест годишният папа Франциск е добре, в съзнание е и дори се шегува след днешната си операция за отстраняване на херния, съобщи хирургът, извършил интервенцията, цитиран от Франс прес. Тази лека операция, решение за която беше взето вчера, няма да доведе до последствия и папата не страда от никакво друго сериозно заболяване, уточни хирургът, професор Серджо Алфиери, на пресконференция в болница "Джемели" в Рим.

Хирургът каза още, че се очаква възстановяването на Светия отец да трае пет до седем дни след операцията, отбелязва Ройтерс.

След като се възстанови напълно, папата няма да е нужно да се ограничава в своите пътувания и дейности, посочи Алфиери, цитиран от БТА.

Папата беше приет в болница днес след края на седмичната си обща аудиенция на площад „Свети Петър“, където не даде никакви признаци, че предстои да бъде настанен в лечебно заведение за планирана манипулация. 

Операцията беше направена в католическата болница „Агостино Джемели“ в Рим, която се намира близо до Ватикана и на чийто десети етаж има стая, запазена за папи.

Това е трети болничен престой на аржентинеца Франциск, откакто през 2013 г. кардиналите го избраха за първия папа от Латинска Америка.