0

Т ече неистово състезание с времето за спасяване на изчезналата подводница с петима члена на борда.

Спасителният кораб Deep Energy също се присъединява към мисията, но на френския спасителен съд, за който се смята, че е единственият, способен да отведе подводницата на безопасно място, няма да му стигне времето и едва ли ще пристигне до тази вечер.
Междувременно екипажът се опитва да спести енергия и оставащия само за 24 часа кислород.

Надеждите за намиране на подводницата, която изчезна в неделя, докато се спускаше на 12 500 фута към останките на Титаник - почиват на съоръжението “Виктор 6000”, което може да достигне дълбочина от 20 000 фута., пише Daily mail.

Дистанционно управляваното превозно средство (ROV) може да успее да фиксира кабел към подводницата, преди да бъде изтеглена на повърхността от Flyaway Deep Ocean Salvage System, специализирана военна лебедка от САЩ, която през 2021 г. успя да спаси хеликоптер от дълбочина 19 075 фута.

ROV е на борда на кораба Atalante, който е собственост на института за изследване на океана Ifremer и в момента се намира в северозападната част на Атлантическия океан, пътувайки със скорост 11,6 kn (13 мили в час), според морски тракер. 

Днес бреговата охрана на САЩ пусна видеозапис от района, където се смята, че се намира подводницата, показващ кораба за полагане на тръби Deep Energy. Въпреки че има ROV на борда, те не могат да достигнат необходимата дълбочина. 

Снощи военен самолет чу „силен трясък“, идващ от района, в който се смята, че се намира подводницата, но днес бившият контраадмирал Крис Пари каза, че това може да се излъчва от самия Титаник, който „издава много шум“.

Океанографът Дейвид Гало обаче предположи, че звуците може да са произлезли от подводницата, добавяйки, че издаването на звуци, за да предупреди спасителите, е нещо, което един от тези, които са в капан вътре - водолазът Пол-Анри Наржеоле - "със сигурност би направил". 

Говорейки пред CNN, той каза: „Един от въпросите, които имам е: дали спасителите върнаха някакъв сигнал, акустично, за да сигнализират на подводницата, че чуваме сигнала им? Звукът се пренася много лесно през океана... със сигурност ще го чуят в подводницата."