0

М ащабна украинска атака срещу Русия доведе до взрив, който предизвика земетресение, предава „Ройтерс”, цитира от Vesti.

Украинските дронове удариха голям арсенал в района на Твер в сряда, което наложи евакуацията на близкия град.

"Те току-що унищожиха един от най-големите оръжейни складове в Русия. Експлозията унищожи стотици С-300, С-400, Искандер и севернокорейски балистични ракети, причинявайки земетресение с магнитуд 2,8.", става ясно от публикации в мрежата.

Видеа и снимки в социалните мрежи показват огромна огнена топка, която се издига високо в нощното небе. Взривът е бил последван от множество последващи експлозии. Удареният склад се е намирал на около 380 км от руската столица Москва.

Сателити на НАСА са регистрирали огромния взрив, засичайки интензивна топлина на площ от около 14 квадратни километра. А сеизмологичните станции са регистрирали земетресение в момента на експлозията.

„Врагът удари склад за боеприпаси в района на Торопец”, коментира руски военен блогър.

Репортажи на руските държавни медии от предходните години сочат на място, където са ударили украинските дронове, е имало огромен склад за конвенционални оръжия.

Сега медиите в Русия не могат да дадат информация, тъй като са ограничен и от законите за военна цензура, посочва „Ройтерс”.

Игор Руденя, губернаторът на Тверска област, официално съобщи, че украински дронове са били свалени, избухнал е пожар и че някои жители са били евакуирани, без да уточнява какво точно гори.

По-късно Руденя обяви, че ситуацията в Торопец е стабилна към обяд местно време и че евакуираните жители могат да се върнат, като подчерта, че пожарът е потушен и няма пострадали.

Източник от украинското разузнаване коментира, че атаката е поразила унищожила склад, съхраняващ ракети, управляеми бомби и артилерийски боеприпаси.

Според западни експерти размерът на заснетата експлозия отговаря на взривяването на 200-240 тона експлозиви.

Местни жители коментираха в социалните мрежи, че има разрушения в село Кудино, на 4,5 км североизточно от Торопец.

Руски военни блогъри питаха как дронове могат да предизвикат толкова големи експлозии в силно укрепено и охранявано военно съоръжение.

Според репортаж на държавната информационна агенция РИА от 2018 г. Русия изгражда арсенал за съхранение на ракети, боеприпаси и експлозиви край Торопец, град на 1000 години, който има население от малко над 11 000 души.

Дмитрий Булгаков, по онова време заместник-министър на отбраната на Руската федерация, обявява тогава пред РИА, че съоръжението е защитено от ракетни удари и дори от малка ядрена атака.

Булгаков беше арестуван по-рано тази година по обвинения в корупция, които той отрича, припомня медията.

Русия официално съобщи, че нейните сили за противовъздушна отбрана са унищожили 54 дрона, изстреляни срещу пет руски региона през нощта, без да споменава Твер. Украйна пък обяви, че е свалила 46 от 52 дрона, изстреляни от руснаците през нощта и че руската армия е използвала три управляеми ракети, които не са достигнали целите си.