0

О пасен морски конфликт разгоря напрежението между Китай и Филипините.

Кораб на китайската брегова охрана и един от корабите на китайската морска полиция са се сблъскали поотделно с кораб на филипинската брегова охрана и с военно снабдително корабче край спорен атол, съобщават филипинските власти, цитирани от Асошиейтед Прес.

Засега не се съобщава дали има пострадали и щети.

Филипинското правителство е осъдило инцидента „по най-категоричен начин“ и като го е нарекло „нарушение на суверенитета на Филипините“, заявяват официалните представители, предава БТА.

Специална работна група на филипинското правителство заяви, че сблъсъците са станали край атола Втори Томас, когато два филипински снабдителни кораба, ескортирани от два кораба на филипинската брегова охрана, пътувала, за да доставят храна и други стоки на атола, който е под дългогодишна китайска блокада.

Подобни сблъсъци се случват често, тъй като филипинските кораби редовно доставят провизии на филипинските морски пехотинци и моряци, разположени на спорния атол. За първи път обаче филипински служители съобщават, че плавателни съдове на страната им са били ударени от китайски кораби.

Атолът е един от най-спорните райони в отличаващото се с натоварен в морски трафик Южнокитайско море, където от десетилетия Китай, Филипините, Виетнам, Малайзия, Тайван и Бруней имат припокриващи се териториални претенции.