0

Б итките при Дойран ще бъдат онагледени от шведската метъл банда Sabaton за над 100 музея по целия свят чрез техния проект History Rocks, научи „Телеграф“.

От 4 до 19 ноември избрани музеи на планетата ще покажат премиерата на The War To End All Wars – The Movie („Войната, която сложи край на всички войни – филмът“).

Там в 67 минути с много анимация се представят песните от последния и едноименен албум на групата и историите, по които са създадени. А основно място е отделено на песента The Valley of Death („Долината на смъртта“) за Дойранската епопея.

По думите на басиста и мениджър на шведската бандата Пер Сундстрьом пред History channel в битките при Дойран българите превръщат сражението в долина на смъртта за британците.

Миналата година Сундстрьом говори в специален едночасов епизод за Дойранската епопея и я нарече най-голямото поражение на многократно превъзхождащата българите британска армия през Първата световна вона.

Градове

У нас три музея ще участват в проекта на Sabaton. Това са Регионалният в Пазарджик, Регионалният исторически в Стара Загора и Националният исторически музей (НИМ).

Цените са колкото за един билет за вход и пропуските ще се продават на място. Местата са ограничени, уточняват от музеите. От НИМ добавят, че прожекциите там ще са на 11 и 18 ноември в Пленарната зала.

„Филмът разказва ярко историите от Първата световна война, като дава възможност на зрителите да разберат по-добре за какво са написани песните в албума. Това е музикално и историческо приключение, обхващащо различни теми. Една от тях е за военните действия при Дойран, на македонския фронт, и героизма на войските, ръководени от ген. Владимир Вазов“, обясняват от НИМ.

Плакатът за The War To End All Wars The Movie

 Плакатът за The War To End All Wars  The Movie
sabaton.net

Историкът Христо Христов ще направи кратко въведение за българското участие в Първата световна война, с акцент върху военните действия при Дойран.

От Sabaton добавят, че макар формалният срок за нови музеи в инициативата да е приключил, те с удоволствие ще приемат нови кандидати.

Късмет

Sabaton смятат първия си концерт у нас през 2009 г. за късметлийски и като начало на пътя им към голямата сцена.

огава шведите бяха подгряваща група, но много се изненадаха, че българската публика знае песните им. В следващите 9 концерта у нас бандата винаги е приемана радушно от БГ феновете си. А Пер Сундстрьом дори занесе миналата година цяла дамаджана с българска ракия в студиото на History channel и заяви, че това е една от най-яките напитки, които е пил през живота си.

Тогава дълго говори за Дойранската епопея, сравнена с битките във „Властелинът на пръстените“. А оказа се, че ракията му е подарена от бригаден генерал Иван Маламов, началника на военния университет във Велико Търново.