0

В невероятна последователност в рамките на само един ден, при два отделни случая, български лекари успяха да спасят двама пострадали. И двете събития се случват в много популярния курорт Офринио в Северна Гърция.

При първия случай, описан от наша сънародничка, жена е получила сърдечен пристъп в малко крайбрежно ресторантче. Пострадалата се е строполила както обядвала с близките си. Хората наблизо са й помогнали, свестили са я, но тя отново е колабирала. Сервитьорът Костас, който говори и нашия език, е потърсил помощ и на място се е отзовал български лекар. Той е оказал първа помощ на жената, която е имала сърдечен арест. Въпреки позвъняванията линейка не е дошла, а пострадалата е била транспортирана до болница в Серес. Това разказа самият Костас пред „Телеграф“.

.

 .
Ариадни Папафотиу/ФБ

Таверна

При втори случай, този път описан от гръцка журналистка от националната телевизия ЕРТ Ариадни Папафотиу, е пострадал млад мъж, отново в таверна, и отново в същото селище. Разликата е, че инцидентът се случва след 11 часа вечерта. Отново български медик, този път става въпрос за д-р Димитър Митрев, поне според описания на очевидци е дошъл на място и е дал медицинска помощ на колабиралия мъж. Той е останал до идването на линейката, която е дошла чак от Кавала.

Скандалното е, че и при двата случая не е имало бърза реакция на спешна помощ.

Според наше проучване Офринио, което през сезона има около 50 000 население, не разполага с денонощна медицинска помощ, а само със здравен пункт, работещ през делничните дни.

Реакция

Инцидентите предизвикаха скандал в южната ни съседка и местните медии се опитаха да изяснят защо и в двата случая линейка не е успяла да пристигне навреме въпреки подадените сигнали.

Пред местната телевизия „Епилогес“ шефът на спешната помощ (ЕКАВ) Теофанис Папаевстратиу каза, че лично той е приел спешното обаждане. Колегите от линейката обаче не могли да се ориентират. Като оправдание спешният шеф казва, че не е възможно да знаят имената на всички заведения по крайбрежието и това е било пречка за бързата реакция с линейка.

Гръцките ни колеги обаче остават в недоумение защо бързоразрастващият се и вече пренаселен курортен район все още остава без 24-часова спешна медицинска помощ.