0

П роливни дъждове след седмица на обилни валежи предизвикаха внезапни наводнения в Ню Йорк, нарушавайки работата на метрото в най-населения град в САЩ и превръщайки много от улиците в малки реки, предаде Ройтерс.

"Преместете се на по-високо място сега. Действайте бързо, за да защитите живота си", се казва в препоръка на Националната метеорологична служба, публикувана на нейния уебсайт.

Екстремните валежи накараха губернаторката на Ню Йорк Кати Хокъл да обяви извънредно положение за Ню Йорк, Лонг Айлънд и долината на река Хъдсън.

"Моля, вземете мерки, за да останете в безопасност и не забравяйте никога да не се опитвате да пътувате по наводнени пътища", каза тя в съобщение, публикувано в социалната платформа "Екс".

Към около 18 млн. души в района на Ню Йорк и в други големи градове по Източното крайбрежие получиха предупреждения и препоръки за наводнения от страна на метеорологичната служба.

Снимки и видеоматериали показаха наводнени квартални улици и подлези в Ню Йорк, което наруши сутрешния трафик на милиони пътници.

По данни на Столичната транспортна агенция наводненията са довели до сериозни смущения в работата на метрото в града и на крайградската железница. Движението по някои от линиите на метрото беше напълно спряно.