0

В тази "библиотека" в Амстердам няма книги за заемане, а оригинални рокли, туники, блузи и сака - инициатива за ограничаване на въздействието на модната индустрия върху околната среда, предаде АФП.

"LENA, библиотеката за дрехи" предлага на клиентите възможността да променят своя стил според желанието си, благодарение на наемането на качествени дрехи.

"Просто е много хубаво", казва ентусиазирано Икрам Чакир, преди да върне блуза със сини и бели шарки, за да си тръгне с подобна дреха в светлорозово.

Тридесет и седем годишната ръководителка на кампания за неправителствена организация посещава мястото на всеки три седмици и се радва, че може редовно да обновява гардероба си благодарение на устойчивата инициатива.

"Много дрехи се купуват и не се носят. Смятам, че това е чудесен начин човек да се сдобие с нови дрехи, без да изчерпва планетата", допълва тя пред АФП.

Разположен на оживена улица в центъра на нидерландската столица, бутикът предлага разнообразна колекция от стотици редовно подновявани артикули, които по желание могат да бъдат закупени.

На етикета на всяка дреха е посочена цената, която често е висока, но също така и дневната такса за наемане, която варира от 50 цента до няколко евро.

"Модната индустрия е една от най-замърсяващите в света", обяснява Елиса Янсен, която основава инициативата през 2014 г. заедно с двете си сестри и приятел.

В ерата на бързата мода средностатистическият човек купува 60 процента повече дрехи, отколкото преди 15 години, като всяка вещ се съхранява двойно по-кратко, сочат данни на ООН.
Всяка секунда еквивалентът на товар дрехи в камион за смет се изгаря или заравя на сметището според фондация "Елън Макартър".

Модата е отговорна за една трета от токсичната микропластмаса, която попада в океаните, както и за до 8 процента от емисиите на парникови газове, и освен това консумира заедно с текстила до 215 000 милиарда литра вода годишно.
"Библиотеката" за дрехи, с нейната топла атмосфера, бели тухлени стени, цветни растения и мебели, е предназначена да бъде едно от решенията.
Колекцията й се предлага и онлайн, а в други големи нидерландски градове има пунктове за продажба и събиране на дрехи. 

Всеки клиент плаща десет евро, за да стане член. Повече от 6000 души имат карта.
"Качеството на дрехите е най-важно при избора на колекция, а също така се предпочитат устойчиви марки. Тук няма да намерите бърза мода", казва Янсен, визирайки тенденцията дрехите да се купуват евтино, а след това бързо да се изхвърлят.