0

Р уският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведоха първия си телефонен разговор от началото на веонните действия в Украйна, съобщи на пресконференция във Вашингтон държавният секретар на САЩ.

"По-рано днес имах разговор с руския външен министър Лавров. Имахме откровен и прям разговор", каза Блинкен. Той твърди, че е „притиснал Кремъл да приеме съществено предложение“, което Вашингтон направи по отношение на възможността за размяна на руски и американски граждани в американски и руски арести. Ръководителите на външните министерства на двете страни са обсъдили и споразумение за създаване на хуманитарен коридор за износ на селскостопанска продукция от Украйна през Черно море. „Подчертах също, че светът очаква Русия да изпълни задълженията си по споразумението, постигнато с Украйна, Турция и ООН за доставката на зърно от Украйна. Жизненоважно е Русия да изпълни своите задължения, които тя даде на целия свят. Както казах, ние се ангажираме да гарантираме, че това ще се случи възможно най-скоро“, каза Блинкен.

Според държавния секретар той е предупредил Лавров за намерението на Вашингтон да наложи допълнителни санкции на Москва, ако редица украински региони станат част от Русия. "Светът не признава анексиите. Ще наложим значителни допълнителни разходи на Русия, ако тя продължи да изпълнява плановете си", аргументира се ръководителят на Държавния департамент.

В същото време руското посолство във Вашингтон категорично отхвърли интерпретацията на събитията, предложена от американската администрация. „Русия връща мира в освободените украински територии и създава условия за нормален живот и спазване на равните права на гражданите в тях“, се казва в изявление на посолството. „Твърденията за хищническия характер на руската военна спецоперация са коренно неверни. Ние връщаме мира на освободените територии, създаваме условия за нормален живот и спазваме равни права на гражданите, независимо от етнос и език. Цялата страна се издигна на оказват помощ на засегнатите населени места", подчертават от дипломатическата мисия.