0

Г ръцките земеделци засилват протестите си, като вчера блокираха две шосета край Лариса, на около 250 км от границата с България.

Бяха затворени маршрутите Лариса - Трикала и Лариса - Волос. Фермерите протестират от няколко дни на различни места в областите Тесалия и гръцка Македония, в непосредствена близост до България. Те решиха да продължат блокадата край Кардица, Тесалия, и отново да се опитат да затворят магистралата Атина - Солун. Днес земеделците ще опитат да блокират пътния възел за солунското летище. В сряда и четвъртък имаше напрежение между протестиращите и полицията, след като земеделци с трактори се опитаха да блокират пътя E65 от Трикала към Централна Гърция, както и магистралата край Солун. Фермерите успяха да достигнат до магистралата без машините си, но бяха отблъснати от полицията със сълзотворен газ, съобщи БТА.

Основните искания са за пълни обезщетения при природни бедствия, евтини горива и данъчни облекчения. Струпани трактори до пътни възли има в цялата страна.

Вчерашните блокади съвпаднаха с друг голям митинг - на студентите, които искат мерки срещу роенето на частни университети.

По обяд в центъра на Атина протестираха студенти и преподаватели. С транспаранти, които гласят "Не на частните университети, само публично и безплатно обучение, дипломи със стойност, работа с права", студентските асоциации в столицата участваха активно в митинга. Междувременно и учителите излязоха на тричасова стачка, съобщи „Прототема“.

Студентските демонстрации текат в 40 града в Гърция. Младите се страхуват, че увеличаването на дипломите от частните университети ще ги остави без работни места след завършването.

Гръцките земеделци са поредните, които правят блокади в Европа в последните десетина дни. ГКПП с България вече бяха затворени при Дунав мост край Видин заради демонстрации на румънски фермери, които имат сходни искания.

А френските им колеги, подбудени от германски протестиращи, вече се доближават все по-близо до Париж. Вчера французите блокираха магистрали и изхвърлиха каси с вносна продукция, настоявайки за спешни действия срещу ниските цени на пазара, екологичното регулиране и политиките за свободна търговия. Щайги с домати, зеле и карфиол бяха разпръснати по магистрала A7, която свързва Марсилия и Лион. В югозападния край на Париж десетки трактори се движеха бавно по време на сутрешния пиков час.

„Всички възможности все още са на масата“, каза Арно Гайо, ръководител на Съюза на младите фермери, на въпрос на журналисти вчера дали ще прекъсват движението в центъра на Париж още от днес. Френските разузнавателни служби са предупредили правителството, че регионалните земеделски съюзи са призовали своите членове да се съберат в столицата, съобщи Ройтерс, позовавайки се на местни медии.

Мощният фермерски синдикат FNSEA късно в сряда връчи на правителството списък с искания, включително по-добро прилагане на закон, предназначен да защити цените на пазара.

Съюзът също призова за продължаване на данъчните облекчения за дизела за селскостопански превозни средства, незабавно изплащане на селскостопански субсидии от ЕС, гаранции за застрахователни изплащания, свързани със здравето и климата, и незабавна помощ за винопроизводителите и органичните фермери.