0

Ф ренски и белгийски фермери изпълниха заканата си и поставиха десетки блокади на магистрали и пътища, водещи към голямото контейнерно пристанище  - Зеербрюге на белгийския бряг.

Те притискат правителствата да облекчат екологичните правила и да ги защитят от растящите разходи и евтиния внос. Тези искания, които засягат всички европейски държави, предизвикаха лавинообразна вълна от протести, които заляха континента. Всеки ден към недоволните земеделци се присъединяват техни колеги от различни държави. След като във вторник бе издигната блокада около Милано в Италия, в сряда испанските фермери заявиха, че ще се присъединят към протестите. Италианците планират да участват в митинги в Брюксел днес, когато започва срещата на върха на ЕС.

Граница

Германски и румънски фермери също предприемат драстични действия. Всички европейски фермери смятат, че не им се плаща достатъчно, задушени са от данъци и правилата за зелената енергия и са изправени пред нелоялна конкуренция от чужбина, отбелязва Ройтерс.

Днес заради стачка на летищните служители над 1100 полета на 11 летища в Германия ще бъдат отменени или забавени. Германската авиокомпания "Луфтханза" призовава пътниците, резервирали полети от засегнатите летища, сред които са Франкфурт, Берлин и Хамбург да не предприемат пътувания днес.

Очаква се приблизително 200 хиляди пътници да бъдат засегнати заради отменени и забавени полети.

Във фокуса на протестната вълна остава Франция, като вчера тракторите достигнаха червената линия за правителството – международен хранителен пазар в Париж. Блокадите са 100 според данни на вътрешното министерство. Земеделците са предупредени да не блокират летища или центъра на Париж.

Облекчения

Френските фермери вече спечелиха няколко облекчения, включително правителството се отказа от плановете за постепенно намаляване на субсидиите за селскостопански дизел. В сряда еврокомисарите предложиха ограничаване на вноса на селскостопански продукти от Украйна и по-голяма гъвкавост по отношение на правилата за незасетите земи в опит да потушат протестите.

Вносът от Украйна, за който ЕС се отказа от квотите и митата след инвазията на Русия през февруари 2022 г. Еврокомисията вчера уточни, че няма да върне митата, но при режима за вноса на птиче месо, яйца и захар ще има промяна. Ако той надвиши средните количества за последните две години, ЕС ще може да възстанови митата.

Фермерите от ЕС обикновено трябва да отговарят на определени условия, включително отделянето на 4% от земеделската земя за „непродуктивни“ зони, за да се възстановява почвата. Вече има временни изключения заради войната в Украйна  за по-малките производители, но сега Брюксел предлага за тази година всички земеделци да са освободени от изискването за незасетите площи.