0

О пера със секс на живо, пиърсинг и истинска кръв предизвика фурор в Щутгарт, като по време на представлението 18 зрители са изпаднали в шок и са със симптоми на гадене.

„Богохулната“ опера Sancta на Флорентина Холцингер, която беше подложена на критики от австрийските епископи, вече е разпродадена в Германия.

Потрес

18 театрали, които се втурнаха да видят първите две представления на "богохулната" опера Sancta в Държавната опера на Щутгарт миналия уикенд, изпитаха тежки симптоми на гадене.

Противоречивият спектакъл, творение на хореографа и режисьор Флорентина Холцингер, който включва секс на живо, пиърсинг и обилно количество фалшива и истинска кръв, изглежда е хванал част от публиката неподготвена за зрелището.

„В събота имахме осем души, а в неделя 10 души, които се нуждаеха от грижи от нашия персонал“, каза говорителят на операта Себастиан Еблинг, според вестник „Гардиън“. Наложило се дори да викат лекар.

Холцингер е известна с нетрадиционните си изпълнения, които съчетават елементи на танцов театър и водевил, и обикновено включват изцяло женски актьорски състав, частично или напълно голи. В миналото 38-годишната хореографка е представяла на сцената шокиращи сцени с гълтане на меч на живо, татуировки, мастурбация и "екшън рисуване" с кръв.

Безбожна 

Спектакълът Sancta, с който Холцингер пробва ръката си в операта за първи път, имаше премиера в Държавния театър на Мекленбург миналия май. Тя се основава на „експресионистичната“ опера Sancta Susanna, композирана през 1921 г. от немския музикант Паул Хиндемит, негова ранна творба, която скандализира обществеността по онова време, тъй като се смята за изключително богохулна. 

Версията, представена в Щутгарт тази година, предизвикваща изключителна обществена реакция и шум в международната преса, включва голи монахини, които се пързалят по тръба в центъра на сцената, стена от кръстосани голи тела и лесбийка свещеник. 

Холцингер представи операта Sancta през юни миналата година в родната си Виена, разгневявайки религиозните общности, които я обвиниха в тежко богохулство.