0

В ъв Великобритания започва безплатно раздаване на фризери на бедни семейства, за да им се помогне да намалят сметките си за храна. Новината идва на фона на нови данни за инфлацията в страната, които показват, че като цяло тя намалява през последния месец, но не и при хранителните стоки. Те са поскъпнали с близо 17% и прогнозите са, че цените им ще продължават да растат до края на годината.

Проучване на университета в Манчестър е показало, че домакинствата могат да намалят сметките си за пазаруване с близо една четвърт, ако минат от пресни на замразени храни. Причината е, че те са значително по-евтини, но точно най-бедните семейства не притежават фризери, в които да ги съхраняват. Затова местна организация се обръща за помощ към фирма за бяла техника и към верига за замразени храни, за да обединят усилията си и да помогнат на най-нуждащите се.

Манчестър е родният град на футболната звезда Маркъс Рашфорд, дал тласък на мощна кампания за осигуряването на безплатна храна за бедни деца. Като малък той също е разчитал на такава.

„От доста време работим с благотворителната организация „Маркъс Рашфорд” и много други хранителни вериги, за да се опитаме да пропагандираме здравословни хранителни програми. Предоставяме информация как да се получат общо 150 милиона пакета на година с продукти като мляко, замразени и пресни плодове и зеленчуци. Но всеки път, когато се опитаме да раздадем безплатно огромни количества храна, виждаме, че хората усвояват едва 15% от нея. Семействата ни казват, че или нямат фризер, или просто не знаят какво да правят със замразените зеленчуци”, казва Стюарт Лендръм, директор по продажбите в най-голямата верига за замразени стоки.

Заради поскъпването на пресните храни, продажбите на замразени отбелязва ръст през миналата година, но сега нещата се променят. Хората обмислят да изключат фризерите си, тъй като ограничените от правителството цени на електроенергията ще бъдат освободени в края на март.

„Това, което чуваме в момента от клиентите, е че има хора, които избягват да се запасяват със замразени храни, защото се опасяват, че няма да имат достатъчно пари, с които да си платят тока. И изведнъж, като бизнес, си изправен пред риска да изгубиш всички тези огромни пари, които си вложил в замразени храни, а от друга страна, са отделните хора, които също искат да избегнат да поемат финансов риск”, казва още Лендръм.

Така се стига до идеята бизнесът да осигури фризери и замразени храни, а бедни хора в Манчестър да участват в експеримент за намаляване на сметките си. Ако се окаже успешен, може да се превърне в социална програма в цялата страна, тъй като диетолози ще следят и дали те са успели да се хранят, освен по-евтино, и по-здравословно, което е сериозен проблем за хората с ограничен бюджет.