0

Н ай-голямото богатство на Кения – жирафите – са изправени пред все по-трудно оцеляване, дори и смърт.

За да опазят този великолепен животински вид, ветеринарни лекари и рейнджъри от Националния резерват включват използването на най-новите технологични иновации, съобщи NOVA.

Те поставят GPS устройства на 25 жирафа, за да ги предпазят и проследяват.

Лекари като Муками Роуро са част от екипа, който се стреми да се пребори със заплахите, пред които са изправени. 

Според ветеринарния лекар Муками Роуро една от непосредствените заплахи за жирафите е загубата на местообитания, а основната причина за това е изменението на климата.

„Времето се изменя, дъждовният сезон вече не е дъждовен, има по-дълги периоди на суша и това кара жирафите да мигрират в райони, в които са се заселили хора", каза Роуро.

Началото на инициативата е още през 2017 година. Нейната основна цел е да следи пространството, което животните използват за местообитание в Кения. Така се набавят жизненоважни данни за подпомагане на стратегиите за опазването им.

Майкъл Ньороге, също ветеринарен лекар обяснил, че маркирането на жирафите ще помогне проследяването на различни миграционни маршрути.

„А на администрацията - да разбере как трябва да управлява общата територия, така че да намали броя на оградите в резервата", каза Ньороге.

Координаторът на програмата за опазване на жирафите Артур Мунеза казал, че устройствата за проследяване дават точни данни, чрез които може да проследяват животните.

„Можем да ги програмираме да ни дават информация на интервал от 15 минути или един час, за да можем да видим къде се движат и дали има някакви пречки по пътя им”, каза Мунеза.

Някога жирафите са живяли в 25 африкански държави, но сега са намалели драстично .

От средата на 90-те години на миналия век популацията им в Кения е намаляла с до 80%.