0

Б ившият британски премиер Борис Джонсън обвини германския канцлер Олаф Шолц, че е искал Украйна да загуби колкото се може по-бързо войната с Русия.

В интервю за CNN Джонсън разказа какви са били реакциите на някои от световните лидери относно руската инвазия. „Мнението на Германия беше, още преди началото на войната, че ако се случи е най-добре Украйна да капитулира колкото се може по-бързо. Не знам защо Шолц мислеше така“, заяви бившият премиер.

За разлика от Шолц френският президент Еманюел Макрон пък изобщо не е вярвал, че ще се стигне до война. „Макрон не вярваше до последния момент“ каза Джонсън. Френския държавен глава дори отиде в Кремъл само седмици преди конфликтът да започне с мисията да предотврати ексалация на напрежението между Русия и Украйна.

Джонсън също каза, че тогавашният италиански премиер Марио Драги също не е реагирал по правилния, според него, начин. „В един момент той просто каза, че няма да може да подкрепи позицията на Запада в конфликта. Според него реакцията на Драги е била, заради голямата зависимост на Италия от руския газ.