0

Т урският вестник „Sozcu“ разпространи изказване на Сердар Хюсеин Йълдъръм, ръководител на Турската космическа агенция, в която той говори за оръжие, способно да предизвика земетресение.

Речта му идва две седмици след труса от 7.8 по Рихтер, който доведе до смъртта на близо 50 000 души в Турция и Сирия.

Ето какво каква теория изказва Йълдъръм: „Знаете тези стълбове по улиците. Те са подобни на тях, високи около 8-10 метра. Метални пръти. В тях няма нищо, няма експлозиви, нищо, но това са метални пръти, направен от твърда титанова сплав. Сложиха ги в сателит. И тогава те се прицелват и ги изстрелват към Земята. Това е като кол, остър връх... щом се удари в земята, прониква до 5 километра дълбоко в земята. Това се случва много бързо и създава земетресение с магнитуд 7-8. В резултат на удара всичко, което има там, ще бъде унищожено.Няма експлозиви, няма бомби, нищо подобно. Обикновена пръчка. Но има такава сила, която идва от космоса, и вие нямате шанс да я видите, да я спрете или да се защитите“.

Колкото и невероятно да звучат думите на Йълдъръм, според „Sozcu“ се оказва, че те не са пълни безсмислици. Той излага накратко същността на проекта за създаване на т. нар. „Божии стрели“ – в буквалния превод „Жезли, изпратени от Бог“ (Пръчки от Бога), с който Пентагонът се зае в началото на 2000-те години

„Божиите стрели“ се считат за кинетични оръжия, чийто произход се връща в дълбокото минало, когато стените са били пробивани с чугунени гюлета, а бронята - със стрели.

На сегашния етап от еволюцията учените първоначално предложиха нещо като хибридна идея: да се постави ядрен заряд в здрав корпус, така че да пробие земята на дълбочина от около 30 метра с висока скорост и да експлодира там. Проектът има за цел да унищожава стоманобетонни командни бункери, които могат да издържат на наземни експлозии. Компанията „Lockheed Martin“ дори направи прототип - нещо като дълга ракета със стени от пет сантиметра, тежаща два тона. Но след това, след като направиха допълнителни изчисления, военните стигнаха до поразително заключение: възможно е да се откаже не само от ядрени, но и от всякакви експлозиви като цяло. Бомбата всъщност не се нуждае от нищо друго освен скорост.

Според „Sozcu“ теорията на Йълдъръм напомня силно именно на въпросния проект.