0

П редвижда се най-голямата реформа на закона за сватбите във Великобритания от 19-ти век насам. Те биха предоставили по-голям избор на брачните партньори. Намират се обаче и противници на промените.

Доклад на парламентарната комисия за законите заключава, че сегашните правила за сключване на бракове са „объркващи, остарели и ограничаващи“. Комисията препоръчва преразглеждане на правилата, така че двойките да могат да се женят по плажове и в частни домове.

Говорител на министерството на правосъдието заяви, че предложенията и препоръките ще бъдат разгледани внимателно.

Също така предложените реформи включват и разширяване на кръга от хора, които биха могли да действат като свещенослужители или официални лица, номинирани от религиозни и нерелигиозни организации, както и независими свещенослужители на възраст от 18 и повече години. Промените целят да се отговори също и на тревогите, че някои сватби, включително такива, които са много религиозни, не са регистрирани изобщо по закон. Това означава, че в случай на раздяла двойката няма никаква правна защита.

Реформите обаче не се приемат добре от всички. Противниците на промените твърдят, че те ще направят сватбите много по-тривиални и олекотени и освен това ще комерсиализират тържествените церемонии, предаде БНР.