0

Ч етвъртата по население държава в света и най-голямата мюсюлманска страна на планетата има ужасна порочна практика, свързана със секс туризъм. В Индонезия може да сключите временен брак с непълнолетно момиче и за няколко дни да имате съпруга.

Един от хилядите примери

17-годишно момиче е сгодено набързо за 50-годишен турист от Саудитска Арабия. Сватбата представлявала малка церемония в стая за гости в 3-звезден хотел в столицата Джакарта съгласно противоречива разпоредба на ислямския закон. Сестрата на момичето присъствала като нейн настойник, а агентът, който посредничил при сделката е бил свидетел на брака.

IStock

Зестрата

Значително по-възрастният мъж платил зестра от около 850 долара, като половината отишли за сватбата и агента, а останалата част останала за непълнолетното момиче.

След годежа младоженците се оттеглили във ваканционна вила в планински курорт на два часа път от столицата. Когато не правели секс, младото момиче миело къщата и готвела.

Това продължило пет дни. След това мъжът се качил на самолет обратно за Саудитска Арабия, където едностранно прекратил брака си.

Фалшиви имена

В тези бракове момичетата не разкриват истинските си имена и ползват псевдоними. Момичето от историята по-горе нарича себе си Кахая и смята, че дотук е имала поне 15 краткосрочни брака. Всички с туристи от Близкия Изток.

„Всичко е мъчение“, разказва тя. „Всичко, за което си мислех всеки път беше, че искам да се прибера у дома.“

IStock

Брак за удоволствие

„Nikah mut'ah“ или „брак за удоволствие“, както е известна временната договореност, се превърна в икономическо спасение в планинския регион на Индонезия, наречен Пункак. Практиката станала толкова разпространена, че местните наричат района „селата на разведените“.

Кахая каза, че познава седем други жени от нейното село, които изкарват прехраната си по същия начин.

IStock

Извън закона

Подобно на проституцията, договорните бракове са незаконни според индонезийското законодателство. Но законът рядко се прилага. Вместо това nikah mut'ah се превърнал в индустрия с широка мрежа от брокери, служители и наематели, която процъфтява в сивата зона между религията и държавата.

В продължение на много години Тайланд беше една от най-популярните дестинации в Югоизточна Азия за туристи от Близкия изток - включително секс туристи. Това започна да се променя през 80-те години на миналия век, след като странен скандал, включващ обир на диаманти и поредица от убийства, създаде дипломатически разрив между Саудитска Арабия и Тайланд.

IStock

Тогава Индонезия се превърнала в новата секс дестинация на саудитците. Тогава това е била страна, която е 87% мюсюлманска и чиито хора вече били познати на мнозина в Саудитска Арабия като имигранти, дошли да работят като камериерки или шофьори.

Днес саудитци и други жители на Близкия изток продължават да се стичат в тучните планини на Пункак. В един град, разговорно известен като „арабското село“, менютата на ресторантите и витрините често съдържат преводи на арабски. За онези туристи, които търсят временни бракове, експертите казват, че Кота Бунга е най-добрата дестинация.

В първите дни момичетата и младите жени са били предлагани на туристите от членове на семейството или познати. Днес брокерите са поели тази „работа“.

Безработица и липса на перспектива

Яян Сопян, професор по ислямско семейно право в Ислямския държавен университет Сяриф Хидаятула в Джакарта, каза, че много от индонезийските градове, където практиката е станала популярна, нямат други икономически перспективи. Пандемията влошила още повече нещата.

„Виждаме, че сега тази практика се разширява“, каза той. „Туризмът отговаря на тази икономическа нужда.“

IStock

Агенти на временни съпруги

50-годишният Буди Приана, дребен индонезийски предприемач, прекарал част от младините си като готвач в Саудитска Арабия, където научил арабски, каза, че за първи път е чул за договорни бракове преди три десетилетия, когато туристи от Близкия изток, които развеждал, го помолили за помощ при намирането временни съпруги.

В крайна сметка той започнал да прави допълнителни пари, свързвайки туристи и потенциални булки с брачни посредници, увеличавайки доходите си от шофиране, устен превод, управление на интернет кафене и продажба на замразени кюфтета.

Той каза, че агентите, които познава, са видели разцвет на бизнеса си през последните години, като някои уреждат до 25 брака на месец. Буди понякога получава 10% от зестрата за шофиране и превод. Но той настоява, че помага на жените да си намерят работа и ги защитава, доколкото може.

„Винаги има нови момичета, които се свързват с мен и търсят договорен брак, но аз им казвам, че не съм агент“, каза той. „Икономиката се влошава и те толкова отчаяно искат да си намерят работа.“

Когато Кахая научила за nikah mut'ah, тя вече била омъжена веднъж - на 13 години за съученик от нейното село. Нейните баба и дядо са я тласнали в това. Съпругът й се развежда с нея след четири години, оставяйки я с малка дъщеря за отглеждане и без финансова подкрепа.

Момичето обмисляло да започне работа във фабрика за производство на обувки или в хранителен магазин, но заплащането било твърде ниско. Слушайки как се тревожи за парите, по-голямата й сестра й споделила, че е била булка по договор и я запознала с Буди, който свързал Кахая с брокер.

Парите и лъжите

Всеки краткотраен брак е донесъл на Кахая между 300 и 500 долара, които са отишли за наем, храна и грижи за болните й баба и дядо. Но парите никога не  били достатъчни.

„Много исках да помогна финансово на майка ми и семейството ми“, казва тя.

Засрамена от истината, Кахая, която сега е на 28 години, винаги е обяснявала дългите си отсъствия, като е казвала на приятели и роднини, че работи като прислужница на различни места.

"Те нямат представа за това", каза тя. "Бих умряла, ако знаеха."

Липсата на закрила на млади момичета

Договорните бракове попадат в по-широката и зле дефинирана категория на нерегистрираните религиозни съюзи, които са широко разпространени в много страни с мюсюлманско мнозинство и представляват главоблъсканица за правителствата, особено когато става въпрос за защита на млади момичета.

В индонезийското законодателство минимална възраст за брак е 19 години, но много религиозни съюзи избягват контрола на правителството и включват непълнолетни булки.

IStock

Проблемът

„Хората смятат, че правителството не трябва да се намесва в религиозните дела“, каза Яян, експерт по ислямско семейно право. „Държавният закон не определя легитимността на брака, тъй като това се определя от религията. Това е проблемът.”

Дори в рамките на исляма договорният брак е горещо обсъждан. Като цяло е по-прието сред шиитите, които казват, че пророкът Мохамед е одобрявал практиката, възникнала в дните преди исляма като начин за пътниците мъже, които вече са били женени, да правят секс, без да изневеряват. Сунитите вярват, че Мохамед първоначално го е позволил, преди да промени решението си. Въпреки това мнозина и от двете страни го смятат за нещо повече от проституция.

Индонезийският съвет на улемите, водещата национална организация на ислямските лидери, също обяви временните договорни бракове за незаконни.

Тайни споразумения

Но опитите за прекратяване на практиката са възпрепятствани от нежеланието на жените да съобщават за използването си като булки на договор, както и от тайни споразумения между брачни посредници, религиозни лидери и корумпирани служители.

Цените

За девствена булка туристите плащат 3000 долара. Понякога временните съпрузи се влюбват в своите булки и ги канят да се върнат с тях в родината си, като тогава офертите са около 2000 долара.

Подобно предложение получила и Кахая. Но вместо в принцеса, била превърната в робиня от своя съпруг, който я отвел в град Даман в Саудитска Арабия миналата година.

IStock

Тя разказва, че мъжът й плюел върху храната й, крещял й всяка нощ, чупел разни неща и често я ритал, когато се опитвала да заспи.

Опитала да избяга няколко пъти, но винаги е била хващана. В крайна сметка тя се обадила на Буди, който прекарал месеци в молби за помощ от посолството на Индонезия в Джакарта и различни индонезийски министерства.

Когато Кахая научила, че баба й е починала, опитала да се самоубие, прерязвайки лявата си китка с нож. Едва след хоспитализирането й в болница посолството на Индонезия успяло да я измъкне от страната и върне в родината й.

Алтернативата: 77 долара на месечна заплата

Днес тя печели около 77 долара на месец, превозвайки пътници и доставяйки храна с мотоциклет в Индонезия. Тя също така продава кюфтета за Буди и съпругата му, което й помага да плати телефона, храната и сметката си за ток.

Тя все още се надява някой ден отново да се омъжи истински и е ужасена, че приятелят й ще открие работата й като булка на договор и ще я напусне.

Междувременно Кахая възобновила работата си с агент, който да осигури следващия й брак.

„Всъщност все още се страхувам“, каза тя. „Но ако има възможност, бих се радвала, защото имам нужда от тази работа.“

*Източник: Los Angeles Times