0

Б ританският телевизионен канал Ченъл 4 се сблъска с остра критика заради плановете си за ново предаване, което ще позволи на аудиторията в студиото да реши дали да унищожи картина на Адолф Хитлер, съобщи Си Ен Ен, предаде БТА.

Каналът закупи творби на редица "проблемни" художници, сред които, според информации в британските медии, Пабло Пикасо, осъденият педофил Ролф Харис и сексуалният насилник Ерик Гил.

Джими Кар, водещият на предаването, ще води дебат за това дали едно произведение на изкуството може да бъде отделено от своя създател. Накрая публиката ще гласува дали Кар трябва да унищожи произведението.

Ако зрителите решат да унищожат картината на Хитлер, тя ще бъде накъсана, съобщи говорител на Ченъл 4 пред Cи Ен Ен.

Други произведения на изкуството в предаването обаче "може да бъдат подпалени с огнехвъргачка", каза говорителят.

Но обявените планове за "Джими Кар унищожава изкуство" - което трябва да бъде излъчено на 24 октомври - предизвикаха силни критики.

Фондацията  за Деня в памет на Холокоста обвини предаването, че "превръща Хитлер в тема за лековато забавление".

"Няма нищо забавно или смешно в Хитлер или в убийството на 6 милиона евреи и преследването на милиони други", казва Оливия Маркс-Уолдман, главен изпълнителен директор на фондацията, в изявление за Cи Ен Ен.

"Това е дълбоко неуместно и да се прави във време на нарастващо изопачаване на Холокоста е опасно тривиализиращо", каза тя.

В изявление за Cи Ен Ен Ченъл 4 защити предаването си, като го нарече "обмислено и нюансирано изследване на границите на свободното изразяване в изкуството и дали творби на морално презряни художници все още заслужават да бъдат гледани".

Изборът на Кар за водещ също е противоречив, посочва Си Ен Ен. По-рано тази година той беше осъден за това, че се пошегува с ромите, убити по време на Холокоста.