1

75-годишен пенсиониран търговец почина в тежка 10-дневна агония, след като бе жестоко пребит, защото погледнал момичето на 21-годишен ревнивец.

Заподозреният за фаталния удар младеж от ромска общност в италианския град Алтопашо, провинция Лука в Тоскана, е с мярка за неотклонение и обвинение в непредумишлено убийство. Именно той е нанесъл много яростен удар в лицето на Луиджи Пулчини посред бял ден на улицата, а причината предполагаем поглед, отправен от италианеца към приятелката на младежа.

Драмата се разиграла пред бар Il Buon Caffè на улица „Виа дел Ланифичо“ в центъра на града, където нищо неподозиращият пенсионер седнал на кафе. Към него се приближила кола, управлявана от млад мъж, който возел приятелката си. Той го нападнал без видима причина и го проснал с жесток удар в лицето, след което се спасил с мръсна газ.

Пулчини агонизира десет дни след атаката, но накрая умира от фатален мозъчен кръвоизлив, причинен от побоя, който е претърпял.

Други 13 души, предимно членове на семейството на арестуваното лице, са разследвани за помагачество и съучастие заради изявления с цел отклоняване на посоката на разследванията. Нападателят сам се яви в казармата в Алтопашио, заявявайки, че е отговорен за случилото се, вероятно знаейки, че следователите са наясно с регистрационния номер на колата му и с надеждата да се размине по-леко.

Противоречията в показанията му – неговите и на останалите 13 заподозрени в съучастничество, накараха полицията и прокуратурата в провинция Лука да ги изобличи в измама чрез реконструкция на случилото се в Алтопашо.