0

Б ившият италиански премиер Силвио Берлускони беше оправдан по делото "Руби 2", по което е обвинен в подкупване на свидетели, за да дадат лъжливи показания за истинския характер на партитата, станали известни като "бунга бунга". Берлускони винаги е определял тези партита като елегантни соарета, предаде АНСА за БТА.

Медийният магнат и експремиер беше оправдан по обвиненията в подкупване на свидетели по един от няколко процеса, произтекли от друго дело. По него той бе обвинен, че е платил на непълнолетна проститутка с прозвище Руби за сексуални услуги, но впоследствие беше оправдан, тъй като по онова време не знаел, че момичето е само на 17 години.

Руби, чието истинско име е Карима ел Махруд, както и още 29 подсъдими, днес също бяха оправдани. Заедно с Берлускони бяха напълно оправдани около 20 млади жени, присъствали на партитата.

Малко преди произнасянето на съдебния акт, в понеделник вечерта, правителството се оттегли като граждански ищец по делото - роля, която през 2017 г. тогавашният премиер Паоло Джентилони изтъклуваа основание, за това, че случаят накърнява репутацията на премиерската институция.