0

Х иляди протестират в центъра на столицата Белград с искане да се анулират парламентарните и местните избори, след като часове по-рано президентът Александър Вучич заяви, че няма да уважи желанието на част от опозицията за касиране на вота, предаде Ройтерс, цитиран от БНТ.
Над 30 души са били арестувани заради проява на агресия срещу силите на реда, както и заради вандализъм срещу официални сгради. Двама полицаи са с тежки наранявания.

Популистката управляваща Сръбска прогресивна партия (СПП) спечели 46,72% от гласовете на предсрочните парламентарни избори миналия уикенд, сочат предварителните резултати на Централната избирателна комисия.

В понеделник международната мисия за наблюдение заяви, че СПП е спечелила предимство по нечестен начин, понеже медиите са проявили пристрастност. Освен това според мисията президентът Александър Вучич е проявил неправомерно влияние и също така има нарушения при гласуването, като например купуване на гласове. Вучич от своя страна заяви, че изборите са били честни, отбелязва Ройтерс.

Сръбската полиция използва лютив спрей срещу участници в днешния протест в Белград, разказа очевидец пред Ройтерс. Силите на реда прибегнаха до въпросната мярка, след като протестиращи се опитаха да нахлуят в кметството, където се помещава местната избирателна комисия. Демонстранти се покатериха по стените на сградата и счупиха някои от прозорците ѝ, разказва още източникът на британската агенция.

Левоцентристкият опозиционен алианс "Сърбия срещу насилието" зае второ място на изборите с 23,56% от гласовете, а Социалистическата партия на Сърбия - трето с 6,56%.

Сърджан Миливоевич и Владимир Обрадович от коалиция "Сърбия срещу насилието" се опитаха да отворят вратата на кметството, но не успяха да влязат, докато тълпата викаше "влизайте, влизайте" и "не се предавайте".

Друг член на коалиция "Сърбия срещу насилието" Мариника Тепич е в гладна стачка от изборите насам с искане те да бъдат анулирани.

"Единственото, което тази държава трябваше да осигури на своите граждани беше да свободният избор за това кой да ръководи страната. Но те ги откраднаха. Вучич - откраднахте не един, а хиляди и хиляди гласове", заяви Мариника Тепич, лидер на коалиция "Сърбия срещу насилието".

"Тук вече няма място за шеги и за спокойствие. Мисля, че хората най-накрая трябва да се събудят. Вече нямаме право да кажем - не ме интересува, не ме засяга. Засяга всички ни и то много", каза Анка Ивкович, протестираща, допълва NOVA.