0

Ф ермери от няколко европейски страни пристигнаха с над 500 трактора в Брюксел, за да протестират срещу политиките на Европейския съюз в областта на околната среда и земеделието. 

Акцията обаче не беше подкрепена от основните земеделски браншови организации в ЕС, които заявиха, че тя не отразява проблемите на техните членове, съобщи БНР.

ЕПА/БГНЕС

Фермерският протест беше по-малък от предишните, проведени в Брюксел тази година. Той беше организиран от нидерландската лобистка група "Сили за защита на фермерите" и подкрепен от десни и крайнодесни групи.

Съобщава се за около 500 трактори, които са влезли в града, а при пътуването им натам колоната е била дълга над осем километра.

Протестът на фермери от Нидерландия, Белгия, Полша и Германия се проведе броени дни преди изборите за Европейски парламент.

ЕПА/БГНЕС

Недоволните земеделци се обявиха срещу екологичните политики на ЕС, които подкопавали конкурентоспособността на европейските фермери.

"Знаем, че източникът на нашия проблем е в Брюксел. Дойдохме от Полша тук, защото искаме да променим, дълбоко да променим Зелената сделка и ограниченията, наложени на фермите ни", каза полски фермер.

"Идваме от Франкония, от Бавария, пътувайки 20 часа с трактор, защото това е много голям проблем за нас. Тази земеделска политика в Брюксел не засяга само белгийците и нидерландците, но засяга също и поляците, румънците, българите. Засяга целия ЕС. Не може винаги да спазваме правилата", коментира германски фермер. 

Земеделският протест в Брюксел е последният от продължаващата месеци наред вълна от недоволство на земеделски производители в цяла Европа, които се обявяват срещу ниските цени на храните, прекомерната регулация и споразуменията за свободна търговия, които според тях ги карат да се борят с евтиния внос.