0

С аудитски дисидент, който неуспешно е търсил убежище в България, каза пред АФП, че е получил заповед за депортиране и сега се опасява, че може да бъде върнат обратно в кралството от Персийския залив.

„Беше ми издадена заповед за депортиране, преди моето дело за убежище дори да приключи“, каза Абд ал-Рахман ал-Халиди пред АФП от килията си в София, като уточни, че е бил уведомен за заповедта на 7 февруари.

Мери Лоулър, специална докладчица на ООН за положението на защитниците на правата на човека, каза в социалните медии миналата седмица, че „предстоящото депортиране“ на Халиди е „изключително обезпокоително“, тя нарече Саудитска Арабия „опасно място“.

През 2011 г. Халиди беше активен по време на редки демонстрации в източна Саудитска Арабия, където е съсредоточено шиитското малцинство в страната. Тогава бе пламнала Арабската пролет.

Той избяга в Турция през 2013 г., след което пътува пеша до България през 2021 г., когато паспортът му изтече, търсейки закрила в Европейския съюз. Българските власти заключиха през 2022 г., че Халиди не е доказал адекватно, че ще бъде преследван у дома, според български адвокат, който е работил по случая и е говорил при условие за анонимност, предаде БГНЕС.

Халиди се опитваше да обжалва това решение, когато беше уведомен за заповедта за депортиране.

Под управлението на престолонаследника принц и де факто владетел Мохамед бин Салман, който стана първият по линия на трона през 2017 г., Саудитска Арабия стана свидетел на жестоко потискане на несъгласието, твъдят правозащитни групи и активисти. Страховете на Халиди за безопасността му се засилиха миналата година, когато Хасан ал-Рабие, друг саудитски дисидент, беше екстрадиран от Мароко, където бе потърсил временно убежище.

„Ако бъда депортиран в Саудитска Арабия, ще се изправя пред затвор, несправедлив процес, изтезания, насилствено изчезване или дори екзекуция“, каза 30-годишният баща на две деца. „Прибягнах до ЕС, където хората имат стойност, и съм в безизходица, сякаш съм в Саудитска Арабия.

В неделя българската Държавна агенция "Национална сигурност" не отговори веднага на въпроси по случая. Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет каза пред АФП, че адвокатите имат срок до понеделник да обжалват заповедта за депортиране.

Ако съдът отхвърли жалбата, нейната организация е готова да заведе случая на Халиди пред Европейския съд по правата на човека в рамките на "часове". „Вече сме готови с текста“, каза тя и добави, че Европейският съд обикновено „отговаря много бързо на такива искания“.