0

Т ипично български скандал се завихри зад Океана. Интриги се плетат около православния ни храм в Чикаго.

Заради натрупани дългове го метнаха на тезгяха за продан и го купи местен роден бизнесмен за 280 000 долара.

Вместо обаче с покупката да се уталожат нещата и да се тръгне към заздравяване на ситуацията около молитвения дом, се разгаря още по-неовладяем конфликт.

Търговците в храма

Бизнесменът Михаил Михайлов успя да придобие сградата на църквата "Св. Иван Рилски" в Чикаго след бърз търг с една оферта от свързаната с него компания Diglyn LLC, съобщава BG VOICE.

Сумата е 280 000 долара - колкото е стойността на заема на храма към Fifth Third Bank, който компанията придобива в началото на миналата година.

В пост във Facebook Михайлов твърди, че е направил разходи от около 610 000 долара покрай храма. Това включва първия заем от 280 000, вероятно и втория към The Herritage Foundation Bank, който е за около 125 000, разходи за адвокати, ремонти и поддръжка. Михайлов твърди, че е правен ремонт на покрива.

Сега бизнесменът от кредитор се превръща в собственик на сградата, пред която се намира паметника на Васил Левски, а вътре се съхраняват урни с тленните останки на много наши сънародници.

Каква ще е съдбата на църквата обаче не е ясно. В пост във Facebook той дава срок до края на юли на българската  общност да направят нещо по въпроса или на 1 август той ще пусне сградата за продажба.

BG VOICE

Едни срещу други

През последната над една година Михайлов търси съмишленици, които да подкрепят неговите идеи за нова църква, които включват схема за контрол върху новото ръководство чрез договор за наем на храма и опции сградата да бъде управлявана от хора, свързани с Малко българско училище (МБУ) или Асоциацията на българските професионалисти, чийто управител е Любо Крулев, който също е част от борда на директорите на МБУ.

Михайлов не успя да спечели подкрепа и от Георги Иванов - градинаря, който е залагал собствени имоти и купува църквата преди повече от 25 години. Той е най-големият дарител на храма досега, но е прогонен след конфликт със свещеника Валентин Ноцков. Следва 10-годишна съдебна битка, която отблъска хората и вкара храма в непосилни дългове.

Във видео във Facebook Иванов казва, че е готов да откупи заемите, но не иска Михайлов да участва в управлението на църквата.

Спор

Иванов бил силно притеснен от идеята храмът да бъде дарен на МБУ или пък другата идея, която Михайлов първоначално лансира за създаването на един вид частна църква.

Планът е очертан в меморандум, който Михайлов е изпратил преди време до BG VOICE. Накратко - храмът става собственост на организация – фирма или нонпрофит, която го отдава под наем при изгодни условия на друг нонпрофит, който ще е новата църковна община.

Така Михайлов ще получи контрол върху новата църква, като може във всеки един момент да им прекрати договора за наем, ако бордът не се държи, както той иска. Експерти по църковния канон обаче обясниха, че този план няма как да сработи.

„Една църква не е бизнес предприятие. Има канон“, коментира проф. Георги Иванов – дългогодишен изследовател на църковните проблеми в САЩ и експерт по православния канон.

Близки до митрополит Йосиф в Ню Йорк са казали пред BG VOICE, че е изключено такава уговорка да бъде приета от БПЦ – сградата да бъде давана под наем на новата църковна общност. Митрополит Йосиф засега избягва лична среща с Михайлов, която той опитва да си уреди и дори обяви във Facebook, че е планирана за юни в България. Митрополитът обаче отново не се е видял с Михайлов.