0

О т тази година гръцкото правителство въвежда нова такса за туристи. Т.нар. „климатичен данък“ ще варива в зависимост от мястото на настаняване, пише изданието Kathimerini, цитирано от economic.bg. Новите промени идват в отговор на тежките пожари и наводнения, които застигнаха Гърция през изминалата година и опитът на правителството да финансира проекти за реконструкция.

Въпросният данък ще е сезонен, като ще се прилага само през натоварените месеци между март и октомври.

Туристите, настанени в апартаменти и хотели с една или две звезди, ще плащат 1.50 евро, докато тези в хотели с три звезди – 3 евро. Гостите в четиризвездните хотели ще бъдат обложени със 7 евро, а посетителите в петзвездните хотели ще плащат 10 евро на вечер. Те не са включени в цените на туроператорите и трябва да се платят на място в местната валута.

Изразявайки загриженост, Григорис Тасиос, президент на Общогръцката асоциация на хотелиерите, се притеснява, че новият данък може да възпре туристите, като се отрази на приходите. През ниския сезон обаче от ноември до февруари ще важи стандартната туристическа такса.

Гръцкото правителство очаква да генерира до 300 милиона евро допълнителни приходи през 2024 г. с този нов налог, удвоявайки своя бюджет за специални резерви. Данъкът се прилага и за краткосрочни наеми, резервирани чрез онлайн платформи, като разширява обхвата си от предишния данък за настаняване.