0

Н овият крал на Малайзия, султанът на Джохор Ибрахим ибни Султан Искандер, избран за монарх октомври, ще бъде коронясан през януари, но празненствата за неговия 65-и рожден ден вече разкриха новото кралско семейство. 

В двореца на Джохор в един от щатите на Малайзия, бъдещият монарх организира прием, на който бе придружен от съпругата си, децата и внуците си. И това, което предизвика интереса на западния свят, беше не толкова кралската двойка, а новата принцеса - Халида Бустаман. 

„Нова“, защото в Малайзия монархията е ротационна - на всеки 5 години се избира нов крал измежду султаните, който е начело на различните малайзийски държави.

Новите крал и кралица

Брат на кралицата на Малайзия, султанът на Джохор е роден през 1958 г. по време на управлението на дядо си - султан Ибрахим и има английска кръв, защото майка му Джоузефин Руби Тревъроу, е родена в Торки и е живяла в Обединеното кралство. Именно там двамата се срещат случайно по времето, когато Султан Искандер учи в страната, преди да завърши обучението си в Сидни и след това като военен в САЩ. Техният брак е по любов.

Що се отнася до кралицата, тя също има връзки с Обединеното кралство. Раджа Зарит София е дъщеря на султан Идрис Шах II от Перак, тя учи изкуство в Съмървил Колидж в Оксфорд и също така получава магистърска степен, преди да стане султан, като се омъжва за тогавашния Тунку през 1982 г. Махкота - престолонаследника на Джохор -  Тунку Ибрахим Исмаил. Тя остава свързана с Обединеното кралство дори след като става султанка на 23 януари 2010 г., като остава почетен колумнист за вестник “Daily Star Sunday” и като пропагандатор на преподаването на английски език в своята страна. Тя говори пет езика -  малайски и английски, мандарин китайски, италиански и френски. Заедно със султана тя има шест деца. 

Принц Исмал и принцеса Халида като Уилям и Кейт 

Принцеса Халида Бустаман е съпругата на първия син на кралската двойка - Тунку Исмаил Идрис, престолонаследник на Джохор. Тя е на 30 години, учила е в Англия (както и свекърва си), където се е преместила, когато майка й е служила във Върховния комисар на Малайзия в Обединеното кралство. Посещава училище „Сейнт Джордж“ и след това Уестминстърската академия в Лондон, преди да се върне в Малайзия и да завърши училище „Шри Утама“ в Куала Лумпур. Според информация, публикувана от Султаната на Джохор, тя говори малко испански в допълнение към английския.

Халида  се омъжи за престолонаследника на Джохор Тунку Исмаил на 24 октомври 2014 г. и оттогава получи почетната титла Che' Puan (еквивалент на английското „Lady“) като неаристократична съпруга на престолонаследник. Подобно на своите „колежки“ Кейт Мидълтън, Летисия Ортис и Мери Доналдсън (съпруга на датския престолонаследник принц Фредерик) Халида също е обикновено момиче, омъжило се за принц.

И тя е майка на четири деца - първото дете на двойката е момиче Тунку Халсом Амина София, родена на 25 юни 2016 г. През 2017 г. принцесата роди второто си дете, момче на име Тунку Искандар Абдул Джалил Абе Бакар Ибрафим, следван от две други деца - Тунку Абу Бакар Ибрахим, роден през 2019 г., и малката Тунку Захра Зарит Азия през 2021 година. 

Подобно на Кейт Мидълтън в Обединеното кралство Халида също е очарователна и целеустремена. Блести както в ежедневно облекло, така и в традиционно.