0

Б ългари щурмуваха кръчмите в Солун след изборите, видя екипът на „Телеграф“. Заведенията се препълниха с нашенци часове след края на изборния ден. Както вече ви разказахме, големият наплив пред урните беше основно от туристи, дошли на почивка и пазар в Гърция.

Ядене

На повечето места освен на гръцки и английски, предлагат и меню на български език. Сервитьорите дори са понаучили основни думи на нашия език, а голяма част от тях ползват без проблем и руски. На крайбрежната улица, където са едни от най-оборотните кафенета, за обикновено еспресо се плаща между 1.50 и 2.50 евро – цена, по-ниска или равна с тази в заведение на най-оборотната софийска улица „Витоша“. Промоции има и при храните. Порция гирос с пилешко или свинско, чиято цена в менюто е между 7 и 10 евро, за българи се предлага с 10 – 15% намаление или бонус като бутилка малка гръцка бира „Алфа“.  Различни промооферти има и при алкохолните коктейли.

Бонус

Съдържателите на таверни разказаха пред „Телеграф“, че разчитат много на клиентите от България и те са добре дошли в Солун. „Българите идват през уикенда, правят ни оборота за цяла седмица. Много сме доволни от вас“, коментира собственик на малка кръчма в близкия до Солун курорт Пиреа. Екипът ни откри нашенци и на плажа. „Съчетахме полезното с приятното. От петък вечерта сме в Солун, в неделя гласувахме в консулството, днес правим плажа и се прибираме в България“, коментира Иван Петров, който е дошъл за три дни в Гърция с децата и съпругата си, възползвайки се от това, че понеделник у нас е неучебен ден заради изборите.

Паркиране

За разлика от заведенията за хранене и кръчмите магазините в Солун са доста по-скъпи от българските. Затова и много нашенци рядко могат да бъдат видени да пазаруват конфекция или някаква техника. Сериозен проблем има и с паркирането, особено в иcтopичecĸия цeнтъp нa гpaдa, където улиците буквално са задръстени от спрели автомобили и придвижването е много трудно. Огромният проблем с паркирането е заради множеството туристи, които все повече идват с автомобилите си от България, Румъния, Северна Македония и Сърбия.