0

П равителството на САЩ уведоми официално федералните служители да се подготвят за спиране на дейността им, след като в американския Конгрес не беше постигнато съгласие по отношение на финансирането, съобщава БНР.

Милиони държавни служители са заплашени да спрат да получават възнагражденията си от първи октомври, след като републиканците и демократите в Конгреса са далече от постигане на споразумение за необходимото допълнително финансиране на дейността им, а в основата, е че част от конгресмените - републиканци искат дълбоки съкращения на федералните разходи.

В четвъртък федералното правителство изпрати официални уведомления за вероятното спиране на дейността, а администрацията се подготвя за изпълняване само на най-необходимите дейности като социалното осигуряване и доставката на поща. Ако се стигне до спиране на работата на правителството гражданите потенциално могат да останат без достъп до услуги като издаване на паспорти, програмите за федерални жилища, храна и здравна помощ, и дори без достъп до националните паркове. От евентуалното спиране на дейността на американското правителство ще бъдат засегнати около 2 милиона федерални работници и приблизително 1,3 милиона военнослужещи.

Част от служителите ще бъдат изпратени у дома, а други, чиито функции са приоритетни - като военнослужещи и службите за летищна сигурност, ще бъдат принудени да се явяват на работа при всички положения.

Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за финансиране на Министерството на отбраната, след като председателят Кевин Маккарти премахна финансирането за Украйна по искане на хардлайнери в неговата Републиканска партия.

Законопроектът беше един от няколкото, които получиха гласуване на сесия късно вечерта, което няма да предотврати частичното спиране на работата на правителството, започващо в неделя.