0

М ощно слънчево изригване от клас М предизвика сериозни смущения в късовълновите радиокомуникации, съобщиха Хелиогеофизичната служба на Института по приложна геофизика на Русия и Обсерваторията на НАСА за слънчева динамика.

Изригването е регистрирано в 6.38 часа българско време. В групата слънчеви петна 3559 (N28W86) в рентгеновия диапазон е регистрирано изригване M6.8 с продължителност 61 минути. От изригването е регистрирано нахлуване на протонни потоци в широк диапазон от енергии в околоземното пространство“, съобщават от двете институции. Уточнява се, че това явление е довело до прекъсване на късовълновите радиокомуникации. Това е второ изригване в рамките на няколко часа, кто преди това е регистрирано изригване в 03:40 ч. българско време, което е продължило 28 минути.

Слънчевите изригвания от клас M са втората категория мощност след изригванията от клас X. Такива явления причиняват ниски до умерени радиосмущения в тази част от планетата, където е ден. Миналият декември Слънцето преживя най-силното си изригване за последните шест години . Такива изригвания са последвани от магнитни бури.

Експертите очакват и радиационна буря от клас S1 или по-силна през следващите часове. Такива бури представляват риск за астронавтите и сателитите в орбита, тъй като могат да доведат до повишено излагане на радиация и потенциални щети на чувствително електронно оборудване.

Появата на това слънчево изригване е в съответствие с настоящата тенденция за увеличаване на слънчевата активност. С наближаването на прогнозирания слънчев максимум през 2025 г., част от 11-годишния слънчев цикъл, събития като тези се очаква да станат по-чести.

Докато слънчевите изригвания и свързаните с тях явления като изхвърляне на коронална маса могат да доведат до зашеметяващи полярни сияния и други визуални зрелища, те също така ни напомнят за необходимостта от бдителност при наблюдение на космическото време и потенциалните му въздействия върху технологиите и човешките дейности както в Космоса, така и на Земята.