0

Ч ерна неделя за съседите ни - земетресение, наводнение и брутално срутване, взело жертва, застигна хората.

Земетресение с първоначален магнитуд 4,8 удари южната ни съседка Гърция.

След корекцията на силата на удара, геофизиците потвръдили 4.3 по Рихтер. Трусът е  регистриран край гръцкия остров Китнос, част от Цикладите, около обяд, съобщава гръцкото издание "Катимерини", цитирано от NOVA 

По данни на Геодинамичния институт към Националната обсерватория на Атина епицентърът на труса, който разтърси в 11:53 часа, се намира на 17 километра север-североизточно от острова. Огнището на труса е било на дълбочина 14,4 километра.

Трусът е усетен в гръцката столица.

Един човек загина, а осем души са ранени при срутване на триетажен жилищен блок в Истанбул, съобщава  валията на турския мегаполис Давут Гюл, цитиран от Си Ен Ен Тюрк, информира БНТ.

 Двама от пострадалите са в тежко състояние.

Инцидентът е станал в 8:40 часа местно време в квартал "Кючюкчекмедже" на брега на Мраморно море в европейската част на Истанбул.

Ранените са настанени в болница, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа. На мястото на инцидента са изпратени пожарни коли, линейки и спасителни екипи.

Телевизия Си Ен Ен Тюрк показа кадри заснети с дрон, от които се вижда, че блокът е напълно разрушен. Наоколо се носи гъст дим. Сградата е доста близо до други жилищни блокове. Районът е отцепен за движение. Затворена е и автомагистралата в района на "Кючюкчекмедже".

Докато турските ни съседи се борят с трагедията от срутения жилищен блок, Бавария остана под вода.

Дерайлира влак и загина спасител.

Германската метеорологична служба отново предупреждава за проливен дъжд в Баден-Вюртемберг и северната част на Бавария, където загина пожарникар, а железопътният трафик в южната част на страната също е прекъснат.

Най-лошата буря се очаква в вече силно засегнатите северен Баден-Вюртемберг и северна Бавария.

От обяд в неделя нататък се очакват екстремни количества дъжд до 70 литра на квадратен метър за няколко часа. Бурята постепенно ще се разпространи на юг до края на Алпите.

Източна Тюрингия, Саксония и части от Саксония-Анхалт също ще бъдат засегнати от бури от следобеда.

Пожарникар (42) загина по време на операция за спасяване на семейство в Пфафенхофен, Бавария. Говорител на областната служба каза, че гумената лодка се е преобърнала по време на операцията около 23.30 часа снощи и нещастникът е открит в неделя сутринта. Той е бил в лодката с трима свои колеги, които са спасени.