0

В осем големи италиански града е обявен червен код, след като горещата вълна, обхванала страната, се засили, предаде италианската новинарска агенция АНСА. 

Болцано, Флоренция, Фрозиноне, Латина, Перуджа и Торино се присъединиха към Рим и Риети, в които вчера вече беше обявен червен код, докато Италия преживява втората си гореща вълна за това лято.

Рим, Риети, Флоренция, Фрозиноне, Латина и Перуджа ще останат "в червено" и утре, както и Болоня.

Червеният код означава, че горещините са толкова силни, че представляват заплаха дори за здравите и активни хора.

Оранжевият код за опасност,  който е една степен преди червения, означава, че горещините са рискови за уязвими групи като възрастни хора, хронично болни и малки деца.

Прогнозата е, че сегашната гореща вълна ще продължи през цялата седмица, а температурите ще надхвърлят 40 градуса по Целзий, предаде БТА.

Според ново проучване, над 18 000 души са починали в Италия в резултат на силните горещини, които страната преживя през миналото лято.

В проучването, координирано от Барселонския институт за глобално здраве, и публикувано в списание "Нейчър медисин" („Nature Medicine“), се казва, че през лятото на 2022 г. в Италия е регистриран най-големият в Европа брой смъртни случаи, свързани с горещините – 18 100, от общо 61 672 за целия континент.

Испания е на второ място с 11 324 смъртни случая, следвана от Германия с 8 173.

Миналата година Европа беше засегната от поредица интензивни горещини, които доведоха до суша и опустошителни горски пожари.

В проучването се посочва, че за периода на миналото лято, средната температура в Европа е била с около 2 градуса над средната.

Във Франция тя е била с 2,43 градуса по-висока от средната, а в Италия - с 2,28 градуса. 

Учените твърдят, че климатичната криза, причинена от човешките емисии на парникови газове, води до по-чести и по-интензивни екстремни метеорологични явления като горещи вълни, суша, силни бури и наводнения.