0

Б ившият президент Доналд Тръмп е обвинен, че е изнесъл стотици секретни документи, включително за ядрени тайни и военни планове на САЩ. Обвинителният акт от 37 точки го обвинява, че е държал досиетата в банята на имението си във Флорида и че е лъгал следователите. Твърди се, че след това той се е опитал да попречи на разследването за обработката на документите. 

Отричане

Тръмп, който отново се кандидатира за президент през 2024 г., отрича каквото и да е нарушение. Но правни експерти твърдят, че наказателните обвинения срещу г-н Тръмп могат да доведат до ефективен затвор, ако той бъде осъден. Обвинения са повдигнати и срещу Уолт Наута, личен помощник на Тръмп. Бившият военен секретар на Белия дом е обвинен в опит да скрие документите от  ФБР. Това са фактически и първите федерални обвинения срещу бивш президент на САЩ. Секретните документи съдържат информация за ядрените програми и отбранителните системи  не само на САЩ, но и на чужди държави 

Възпрепятстване

Според прокурорите Тръмп е отнесъл около 300 класифицирани файла в Мар-а-Лаго - неговия дом на брега на океана в Палм Бийч. Имението е и клуб, който е бил домакин на събития за десетки хиляди членове и гости, включително в бална зала, където са намерени част от документите. 

Тръмп се е опитал да попречи на разследването на ФБР за изчезналите документи, като е предложил на адвоката му да ги „скрие или унищожи“ или да каже на следователите, че не разполага с тях. 

Първото явяване на Тръмп пред съда по делото ще бъде в Маями, Флорида, във вторник - в навечерието на 77-ия му рожден ден.